Wednesday, September 28, 2011

Indisk vegogryta

Garam masala är en härlig indisk kryddblandning som passar bra i vegan/vegetariska grytor. Blandningen kan variera i all oändlighet, men innehåller i allmänhet: svartpeppar, chilipeppar, koriander, spiskummin, kardemumma, kanel, muskot och kryddnejlika. (Själva ordet garam betyder het och masala betyder kryddblandning.)

Den här grytan är så god så jag måste bara dela med mig av receptet känner jag! :) Senast jag åt av den var åratal sedan men helt plötsligt kände jag behov av att laga den igen.

Visst är det konstigt att vissa rätter "glöms bort" för att senare i livet poppa upp igen? Lite som om kroppen säger att nu var det längesen du åt denna rätt, varsågod och laga den! ;)

Har tränat ett tufft träningspass idag så vad passar bättre än att fylla på med en massa härliga fullvärdiga proteiner som denna indiska vegetariska gryta innehåller!


Indisk vegogryta (4 personer)
1 msk olja
1 tsk spiskummin (hela)
1 gul lök, hackad
2 st vitlöksklyftor, finrivna
4-5 kvisttomater, hackade (eller 1 burk krossade tomater)
1 tsk garam masala (mer för hetare gryta)
1 tsk gurkmeja
1 morot, skalad och skuren i slantar
300 g soja grytbitar eller quorn grytbitar
1,5-2 dl vatten
1 röd paprika, skuren i stora bitar
salt, smaka av med

Värm upp olja i en kastrull och lägg i spiskummin. När de börjar "låta" och hoppa omkring lägg i lök- och vitlökshacket. Låt det stekas till gyllene, ca 5-6 min.

Tillsätt tomater, garam masala och gurkmeja. Låt puttra i 5 min.

Lägg i morotsslantar, soja/quorn och ca 1,5-2 dl vatten. Låt koka i ca 6-7 min.

Tillsätt paprika, smaka av med salt och låt koka ytterligare en stund på svag värme.

Servera grytan med kokt indiskt basmatiris och en klick yoghurt, njut!

Monday, September 26, 2011

Hur gör man en tårta i sugarpaste/ marsipan/ marshmallowfondant?


Jag har fått en hel del frågor om hur jag gör mina tårtor, dvs fyller, spacklar, täcker osv. Att göra en tårta är ett litet projekt i sig, närmare bestämt ett flerdagarsprojekt. Men kul är det minsann!

Nedan följer en beskrivning från tårtbottnar till färdig tårta. Varsågoda!

Tårtbottnar/anslag
Jag bakar alla mina tårtbottnar (anslag är det korrekta ordet egentligen) själv. Vill du göra det enkelt för dig så köper du färdigbakade anslag. Smidigt men smakar inte alls lika gott som hembakade. :)

Anslagen gör jag alltid en dag innan. Dagen därpå är de mer "stabila" när jag sedan ska dela dem (och så smular de mindre). Har du bråttom kan du lägga anslagen i frysen någon timme. Jag förvarar anslagen i rumstemperatur och täcker dem med plastfolie (man får vara försiktig eftersom de är "bräckliga"). Vill du vara ute i god tid kan du även förbereda och göra anslagen någon vecka innan och frysa in dem.

Normalt gör jag ljusa anslag men ibland vill jag kunna smaksätta med ex kakao (chokladanslag), rivet skal av lime/citron/apelsin, vanilj eller en smakessens.

Tårtfyllning
Efter att anslagen är bakade måste du bestämma dig för vad tårtan ska ha för fyllning. Om det ska vara mousse eller fluff så behöver du förbereda detta minst en dag innan tårtan ska fyllas. Läs mitt inlägg om Dumlefluff. Ska du enbart ha ex hallongrädde (rörda/mosade hallon + uppvispat grädde) kan detta göras samma dag som tårtan ska fyllas.

När fyllningen väl är klar ska tårtbottnarna/anslagen fyllas. En bra och fast fyllning gör att tårtan blir hög och jämn.

Förslag på smakkombinationer är:
- Blåbär/Vit choklad
- Rårörda bär/Vit choklad
- Blåbär/Ahlgrens bilar
- Choklad/Apelsin
- Choklad/Banan
- Hallonmousse/Dumle
- Hallon/Geisha
- Hallon/Vit choklad
- Hallon/Choklad
- Jordgubb/Lime
- Jordgubb/Dumle
- Kokos/Lime
- Päron/After Eight

Det finns inga gränser för smakkombinationerna utan det är bara att experimentera fram sina egna favoriter!
Fylld tårta.

Efter att bottnarna har fyllts tar jag plastfolie runt om hela tårtan. (För att tårtan inte ska bli torr.) Nu får den stå i ca 1 dygn i kylskåpet och "gosa" till sig. OBS! Den kan stå längre, smakerna blandar sig nästan mer om den står 2 dygn! Detta gör också att tårtan blir mer stabil när du till nästa steg ska spackla och täcka den.

Spackling
En tårta spacklas för att få en jämn och fin yta under sugarpasten/ marsipanen/ marshmallowfondanten. Du kan spackla med antingen smörkräm eller vanligt hårt uppvispat grädde. Snyggast resultat får du med smörkräm men jag tycker inte om själva smaken så jag brukar oftast spackla med grädde. Ett undantag är dock denna underbara frosting som är så god och passar bra att spackla med.

Nackdelen med grädde är att om det är varmt ute (svensk sommar) så kan tårtan "sjunka ner" lite pga av att den spacklade grädden smälter litegrann! Jag ska testa några fler smörkrämsfrostingrecept och se om inte någon faller mig i smaken :)

OBS! Viktigt här att tänka på är att om du använder sugarpaste som lock och har spacklat med grädde måste du "fodra" locket genom att pensla på smält smör innan du lägger på det. (Kommer ej att ge någon bismak på tårtan.) Detta för att skapa en "skyddsbarriär" mellan grädden och sugarpasten. Annars kan sugarpasten "smälta" av fukten i fyllningen. Använder du marsipan kan marsipanlocket "svettas" om du inte fordrar det.

Köper du färdig sugarpaste kan jag rekommendera märket Ballina som inte smälter även om du täcker den direkt på grädden.

Antingen kan du spackla tårtan dagen innan serveringen eller samma dag (beroende på hur mycket tid du har att spackla, täcka och dekorera själva tårtan). Har du spacklat tårtan måste du täcka den på nästan en gång!
Tårta spacklad med hårt uppvispat grädde.
Täcka tårtan med sugarpaste/ marsipan/ marshmallowfondant
Jag har hittills nästan bara använt mig av enbart sugarpaste när jag täcker mina tårtor. (Vid några tillfällen har jag haft 2/3 sugarpaste och 1/3 marsipan. Smaken blir så mycket godare än 100 % sugarpaste tycker jag.) Tror dock att tekniken är densamma oavsett om det är sugarpaste, marsipan eller marshmallowfondant.

Knåda sugarpasten (ca 500 g till en normalstor tårta) så den blir mjuk och följsam. Kavla därefter ut den tills den är ca 3-4 mm tjock. Ett tips är att ha en non-stick kavel (min är från Tupperware). Använd gärna Maizena majsstärkelse så sugarpasten inte fastnar när du kavlar. Locket kan kavlas tunnare men risken är stor att den då kan spricka.

Kavla ytan på sugarpasten större än tårtan (jag brukar ta anslagets diameter + höjden på den fyllda tårtan gånger 2 + lite till som marginal för att få den rätta storleken). Om ytan är för liten blir det fula veck i kanten och det vill vi ju inte ha!

Lägg nu det färdigkavlade locket försiktigt på den spacklade tårtan. Försök få det i mitten. Inte alltid så lätt när man har en hjärtformad tårta!
Tips! Använd gärna "snurrbricka" vid fyllning, spackling och täckning. Finns billiga att köpa hos ex IKEA.

Använd händerna eller en "smoother" och jämna till locket. Börja från mitten och fortsätt utåt och ner på kanterna. Se till att alla luftbubblor under locket försvinner. Blir det veck är det bara att lyfta lite på locket och "smeka" bort vecket.

När kanterna är raka och fina skär du bort den överflödiga sugarpasten/ marsipanen/ marshamallowfondanten. Använd en pizzaskärare eller en vass kniv och skär några mm från kanten (sugarpaste har en tendens att dra ihop sig lite).

Tips! Ibland gör man ett kantband eller dylikt längst ner på tårtan och det är för att dölja skavankerna kring just skärningen. (Vissa dagar blir det inte fint alls hur snyggt man än skär bort det överflödiga.)

Nu är det dags att dekorera tårtan efter eget tycke och smak!

OBS! Täck inte den färdiga tårtan i kylskåpet med tårtkupa (plast eller glas)! Kondens kan uppstå vilket gör att sugarpasten kan "smälta". Tårtan trivs bäst om den lämnas som den är.

Som ni förstår efter att ha läst detta inlägget så tar det en hel del tid att göra en tårta... men roligt är det!

Lycka till! :)
Så här kan en färdig tårta se ut dekorerad och redo att avnjutas! :)

Saturday, September 24, 2011

Shrikand - indisk yoghurtdessert

Efter en stark och välkryddad indisk middag som vi har haft med vänner idag så är den perfekta efterrätten just Shrikand. En underbar indisk dessert med yoghurt, pistagenötter och kardemumma! En enkel, god och smakrik efterrätt. Enligt rykten ska denna rätt ha uppfunnits i delstaten Gujarat, vilket sammanträffande! ;)

I orginalreceptet är det en hel del florsocker i, men denna gången tog jag bara i lite för att få en mer syrlig och frisk smak.
Shrikand (4 personer)
6-7 dl naturell yoghurt, låt rinna av i kaffefilter under 1,5-2 timmar (för snabbare alternativ välj  4 dl meze eller turkisk/grekisk yoghurt)
1 dl hackade pistagenötter (eller sötmandel)
1-2 tsk kardemummakärnor
4-5 msk siktat florsocker (jag tog mindre för en friskare/syrligare smak)
ca 1,5 msk vatten
Saffran, lite mindre än ett halvt paket (kan uteslutas helt om man så önskar)

Gör så här
:
1. Lös upp saffran i vatten. Rör om tills saffranet löst sig.
2. Hacka pistagenötter/mandel grovt.
3. Blanda saffransvattnet med yoghurt
4. Stötta kardemummakärnor och 2/3 av de grovhackade nötterna.
5. Smaka av med florsocker.
6. Låt stå en halvtimme i kylen.
7. Rör om väl och fördela i 4 glas.
8. Strö över resten av nöthacket och servera. (Jag garnerade även med  granatäppelkärnor!)

Denna här desserten är även mitt bidrag till månadens sötsak som den här månaden har temat syrligt!

Wednesday, September 21, 2011

Marshmallowsklubbor - ett annorlunda alternativ till den vanliga lördagsgodisen

Har i helgen testat på att göra lite annorlunda lördagsgodis istället för det vanliga som barnen får, nämligen chokladdoppade marshmallows. Äldste sonen gav ett klart godkänt medan den yngste åt chokladen och sen var det bra med det! Det var hur som helst väldigt enkelt och smidigt att göra dessa så det rekommenderar jag varmt till båda stora som små. Vankas det barnkalas är klubborna ypperliga att bjuda på!
Ingredienser
8 st stora marshmallows
80-100 g mörk choklad (70 %)
1,5 dl hackade cashewnötter/mandlar (i orginalreceptet står det salta jordnötter)
8 st grillspett

Gör så här
Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna.


Trä upp marshmallows på var sitt spett. Doppa klubborna till hälften i choklad och rulla dem sedan i nötkrosset. Låt stelna.

Tips! Ställ spetten i en skål med höga kanter så klibbar inte klubborna ihop sig. Det går också bra att låta chokladen stelna några minuter i kylen.

Receptet kommer från tidningen Allt om mat.

Monday, September 19, 2011

Plommonmuffins med vit choklad

Dessa muffins är enkla att baka och mycket goda, dessutom innehåller de inte några ägg. Dom var till och med så goda så jag glömde bort att fotografera. :) Kom på det abrupt och därför blev det en liten ensam muffins kvar när det var dags för bildtagningen, så kan det gå! ;)

Plommonmuffins med vit choklad (ca 10 st)
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
75 g smält smör
1 dl mjölk
75 g hackad vit choklad
5 plommon

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, bakpulver, vanilj- och strösocker i en skål.
2. Rör ner det smälta smöret och mjölken.
3. Tillsätt den hackade chokladen.
4. Dela plommonen i mindre bitar.
5. Klicka ut smeten i ca 10 muffinsformar. Lägg ca 1/2 plommon i varje form.
6. Grädda muffinsen i 12-15 min. Pudra gärna över lite florsocker när de svalnat.

Receptet kommer från tidningen Hembakat.

Saturday, September 17, 2011

Ljuvlig äppelkaka

Hösten är verkligen de svenska äpplenas tid. Har testat ett helt nytt recept när det gäller äppelkaka, måste säga att detta var mycket gott. Tror det är saffranet och mandelmassans förtjänst! Kakan blir minst lika god att baka utan saffran (om man av någon anledning inte vill ha det i).

Ljuvlig äppelkaka (ca 10-12 bitar)
1/2 kuvert saffran (0,5 g)
75 g smör
2 stora ägg
1 1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g riven mandelmassa

Fyllning:
3 äpplen
1/2 dl strösocker
1/2 tsk kanel

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, ca 24 cm i diameter.

Stöt saffranet fint med 1 tsk strösocker och hetta upp det tillsammans med smöret. På detta vis utvecklas saffranets smaker än mer.

Vispa ägg och socker pösigt i en skål. Blanda mjöl, bakpulver och mandelmassa i en annan skål. Rör ner  den torra blandningen i äggsmeten och häll i saffranet och smöret i smeten. Häll smeten i formen.

Skala eventuellt äpplena och klyfta dem tunt. Blanda dem med socker och kanel. Tryck ner äppelklyftorna tätt i smeten.

Grädda på nedersta falsen ca 45 min. Prova med sticka, känn att stickan är torr.

Servera äppelkakan med en klick vaniljvisp eller vaniljglass, enjoy!

Thursday, September 15, 2011

Chèvreöverbakade rödbetor

Just chèvreost tillsammans med rödbetor är en mycket bra smakkombination. En lite annorlunda "höstig" förrätt!

Chevréöberbakade rödbetor
Röbetor
Chèvre
Valnötter
Flytande honung
Olivolja
Flingsalt
Timjan

Gör så här
1. Koka rödbetorna med skalet på i saltat vatten på medelvärme i ca 25 minuter. Stick en gaffel i en rödbeta, om den trillar av är de klara. Koka de stora något längre.
2. Lägg rödbetorna att svalna i kallt vatten. Skrapa av skalet och skär dem i tunna skivor. Lägg skivorna i en smord ugnsform.
3. Sätt ugnen på 225°C.
4. Ringla olivolja över rödbetorna och strö över fingersalt och timjan. Smula över chèvre och ringla över rikligt med honung. Avsluta med ett lager av valnötter.
5. Ställ in formen högt upp i ugnen och låt grädda tills osten har smält och valnötterna har fått en fin gyllenbrun färg (tar ca 10 minuter).
6. Servera med ett gott bröd eller sallad.

Sunday, September 11, 2011

Djungeltårta

Söndag och föräldragruppsfika! Vår äldste son har valt detta djungeltema till tårtan eftersom hans kompisar skulle komma. På kanten har vi dekorerat med olika djur som passar i djungeln; lejon, apa, elefant, björn och överst en orm. Kombinationen päronmousse och After Eightfluff, som Ernst Kirchsteiger brukar säga, gifte sig bra ihop!
Ljusa bottnar, päronmousse och After Eightfluff, spacklad med grädde och lock/dekorationer är gjorda i SP.
Coolt lejon med solbrillor pryder kanten.

Saturday, September 10, 2011

Dumlefluff

Dumlefluf är enkelt att göra och smakar himmelskt gott som fyllning i tårtor, cupcake frosting eller servera den som den är med ex bär.

Bilderna är hämtade från http://www.fazer.se/Varumarken/Dumle/

Dumlefluff (lagom till ett lager i en tårta på 24 cm i diameter)
180 g dumlekolor (ca 22 st)
3 dl vispgrädde

Gör så här:
Dela dumlekolorna i mindre bitar. Värm vispgrädden i en kastrull. (OBS! Får ej koka!) Häll i dumlekolorna och rör om tills dom smält. Häll dumlegrädden i en tätslutande burk och låt den stå kallt i minst 6 timmar i kylskåpet (gärna över natten). När dumlegrädden är helt kall vispas den upp till ett härligt fluff!

Sunday, September 4, 2011

Bröllopsjubileum/Wedding anniversary cake

Vi har firat vår bröllopsdag i helgen, kändes som igår vi gifte oss. Åren går fort när man har trevligt minsann! ;) Testade att göra rosor för första gången. Har inte köpt några verktyg utan gjort dom för fri hand. Kul att lära sig nya saker.
Ätbara pärlemorskimrande pärlor blev jättefint som dekoration.
Ljusa bottnar, Ahlgrens bilarfluff och blåbärsgrädde, spacklad med grädde och locket/ dekorationer är gjorda i extravit marsipan/färgad marsipan/SP.
Ahlgrens bilar fluff smakade himmelskt gott, kan varmt rekommendera det som tårtfyllning/cupcake frosting!

Thursday, September 1, 2011

Fruktbröd

Filmjölksbröd är mycket enkla att baka och man kan variera i all oändlighet. Detta bröd bakar jag ofta och är omtyckt av både stora som små.

Fruktbröd (2 st)
OBS! Alla mått är ca. Det ska vara en relativt tunn deg som går att hälla.
1 1/2 dl torkade aprikoser
1 dl russin (jag tar oftast tranbär istället)
1 dl valnötter/cashewnötter
1 1/2 dl solroskärnor/pumpakärnor eller lite av båda
Hacka ovan.

4 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl
Totalt ca 14-16 dl mjöl

4 tsk bikarbonat
1 liter filjmölk
2 dl mörk sirap/brödsirap

Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna med det hackade.
Rör ner fil och sirap.
Häll i två smörade och bröade avlånga 1 1/2 liters brödformar.
Ca 90 min i ugnen (längst ned) i 175 grader.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...