Monday, November 12, 2012

Bonde+Kock=Sant

Igår bar det av mot en spännande matresa som jag blev inbjuden till bara för några dagar sedan. Bakgrunden är att en av semifinalerna i årets kock går av stapeln i Jönköping den 20:e november och inför den vill LRF, som är värd för semifinalen, framhäva unika egenskaper i svenska råvaror och förstärka kopplingen mellan bonden och maten.

Tillsammans med Viktor Westerlind, Årets kock 2009 och även en av deltagarna i det svenska kocklandslaget som vann OS-guld i år besöktes två av Jönköpings råvaruproducenter.


Första anhalten för dagen var Säby Gård och familjen Rosenqvist-Roman som specialiserat sig på uppfödning av naturbeteskött, nöt och lamm. Vi fick en hel del information om uppfödning, skötsel och en gedigen rundvandring. Förmiddagsfika i form utav surdegsbröd och ost från Jokkmokk blev det också. Osten var en höjdare, synd att jag inte frågade namnet på den. De övriga bjöds även på lufttorkad vildsvinsnågonting... ni vet jag som vegetarian lägger inte allt sådant på minnet... :)

Nästa anhalt var Familjen Rudenstam och Rudenstams bär&frukt som odlar äpplen i norra Europas femte största äppeldistrikt. Mer än 12 sorters äpplen odlas här och den tidigaste skörden är klar juli-augusti. Målet är att producera äpplen året om.

En mini-äppelsafari hanns med även om det egentligen inte riktigt var säsong för det... nästa gång ska jag dit när det finns fullt av härliga äpplen på träden!

Ner till vänster; Äpplena lagras i låg syrenivå och hög luftfuktighet. Ca 200-220 ton förvaras på detta vis. Visste ni att Golden Delicious som kommer från Sydtyrolen lagras på hösten och äts hos oss i Sverige först i april-maj månad? Snacka om lång hållbarhet!

Upp till höger; Sorteringsmaskinen fotar varje äpple minst 6-8 gånger. Äpplet sorteras därefter storleksmässigt. Ibland färgsorteras ett äpple också... Dessutom får inga tryckmärken finnas på äpplena, alla äpplen skördas för hand och de som plockar måste tänka ägg vid hanteringen!

Varför är utländska äpplen billigare än svenska? Var en av frågorna som kom upp. Prisskillnaden beror på volymen. Utländska producenter har högre volym och kan därför sälja billigare.

Rotsellerin var verkligen dagens höjdare och det tyckte alla... oavsett om man var vegetarian eller ej!

Viktor lagade en 3-rättersmiddag och vi fick se hur en äkta kock lagar mat "in action" så att säga. Menyn för dagen var; Trattkantarellsoppa med lökpuré (och baconströssel), kött, saltinbakad rotselleri med gransirap och inlagda granskott, inlagda pickles och sallad. Till efterrätt blev det en riktigt smarrig chokladkräm med äpplen sauterade i smör och råsocker, yummie!

Viktors saltinbakade rotselleri (ca 8-10 port som tillbehör)
4 st rotselleri
Ca 1 liter salt
2-3 äggvitor
smör till stekning

Sätt ugnen på 225-250 grader.

Putsa rotsellerin fint och lägg de på en ugnsplåt. Blanda salt med äggvitor och lägg blandningen över rotsellerin (som en igloo). Grädda i ugnen i ca 45-60 min. Känn med en sticka att rotsellerin är klar.

Hacka fram rotsellerin och dela i hälften. Stek lite lätt i stekpanna med en massa smör. Njut av den smakrika och goda rotsellerin!
Intressant att se hur en kock arbetar i köket... jodå, jag lärde honom också en del om indiska kryddor... ex hing som han nog inte hade hört talas om tidigare. :)


Övriga matbloggare som var med på resan var: Heidi/In Heidis kitchen, Håkan/Recepten.nu och Patrik/Puttes grill och chili. Fler matbloggare var inbjudna och hade tackat ja men pga sjukdom etc dök de inte upp... deras förlust kan jag säga för dagen den var riktigt riktigt trevlig. Det bästa var när man fick lyssna på hur Viktor berättade anekdoter och historier om både matlagning och från deras senaste OS-Guld... Nej, jag berättar inte de här och nu... kanske vid ett annat tillfälle! :)

25 comments:

  1. Gud vad spännande att se en kaliberkock laga mat live och dessutom få äta av den:)
    Och svenska äpplen köper jag hellre än utländska oavsett..Godare helt enkelt!

    ReplyDelete
  2. Åh, vilken grej. Härligt avundsjuk är jag nu, fast på ett bra sätt!

    Kram kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fina du, önskar vi alla från Ystad hade kunnat vara där... får fjäska lite för LRF nästa gång så kanske fler kan bjudas in! :)

      Delete
  3. Vilken höjdardag du haft! Ser helt underbart ut! :)

    ReplyDelete
  4. Kan tänka mig att det blev en höjdarresa! Vilken upplevelse att få träffa årets kock, äta god mat och hitta härliga råvaror! :) Längtar lite tills jag kan åka på sånt, eller ja jag längtar ju först tills jag kan få erbjudanden som dessa hihi!

    Ja sömn är inget man tar för givet. Men jag förstår henne när det är så mycket nytt nu med flytten och att hennes pappa inte är hemma i veckorna. Att hon dessutom utvecklas något otroligt är ju en ansträngning i sig :)
    Usch då, hoppas trottsen lägger sig snart men sånt kommer väl i perioder hela tiden kan jag tänka mig! Ser inte fram emot det haha men vet att vi kommer ha en riktigt bestämd dam här hemma!

    Kramar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Eleonore :)
      Ja, sömn är en riktig lyxvara när man har småttingar hemma. Vi får sova när de är tonåringar... för då sover de säkerligen till 11-12 hehe ;)

      Delete
  5. Det var ju väldans vad du får frottera dej med kändisar, vännen:) Så spännande dagen verkar ha varit, att få träffa så proffsiga kockar måste ju vara hur inspirerande som helst. Härligt också att du kunde få ge tillbaka lite, vi skrattar lite när vi ser att det var Hing som var på tapeten:)

    Kramar till dej

    ReplyDelete
  6. Så himla synd att jag inte kunde komma! :( Inbjudan kom med lite kort varsel. Ni verkar ha haft en bra dag! Så inspirerande!

    ReplyDelete
  7. Vad roligt! Väldigt trevlig läsning och så skoj du måste ha haft!
    Måste ju också skryta med att jag faktiskt är gift med en kock och en os-medaljör. Hans medalj är dock från förra matlagnings-os, från 2008. Men hing, det har nog inte han heller hört talas om! Roligt att vi alla kan lära av varandra!

    ReplyDelete
  8. Åh, svenska äpplen! Jag kommer att sakna mina som jag hade i kolonin. De var nog de godaste äpplen jag ätit. Men men... Allt har sin tid.

    Du är som en vacker blomma på bilderna. Maten ser också bra ut och jättegod. Rotselleri - mums! Kram!

    ReplyDelete
  9. Så spännande utflykter du får vara med om,låter så kul speciellt när man älskar och laga mat.Man lär sig alltid något nytt när man träffar nya människor.Underbart helt enkelt,ni ser ut och ha jättekul

    ReplyDelete
  10. Wow, vilken rolig utflykt! Där hade jag velat vara med.

    ReplyDelete
  11. Vad roligt för dig att få ta del av en sådan matresa! Kram

    ReplyDelete
  12. Vilken härlig resa, nästan i klass med vår matresa...men inte riktigt ;). men jag hade minsann gärna åkt med på denna också! Hoppas vi får höra mera om den. Ha det bra Kram

    ReplyDelete
  13. Kan bara instämma med allt positivt Amy skriver om dagen. Det var riktigt riktigt trevligt och inspirerande. Att träffa andra fellow matbloggare är i sig väldigt roligt och något jag får tillfälle att göra mer framöver.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ...och något jag hoppas att jag får tillfälle att göra mer framöver ska det vara :) Kansle är det någon/några som kommer att besöka deltävlingen i Årets Kock i Jönköping den 20:e nov? I så fall ska ni veta att jag är där hela dagen.

      Delete
  14. Vilken rolig grej! Nu när jag har varit och hälsat på hos bönder själv så är jag ännu mer intresserad av det de gör och inspirerar till. Synd att inte alla som fick chansen kunde vara med. Jag hade gärna hoppat in i stället :-)

    Rotselleri... Kan det vara roten till det goda? Ja!

    Kram Lotta

    ReplyDelete
  15. Vilken härlig och inspirerande dag! Lite avis blir jag minsann. Den där rotsellerin blev jag sugen på att testa. Kanske redan ikväll....

    ReplyDelete
  16. Inspirerande! Alla svenskar borde få komma hem till en utländsk familj för att lära sig lite matkultur=)

    ReplyDelete
  17. Åh vilket härlig miljö att laga mat i. Så inspirerande det måste ha varit!

    ReplyDelete
  18. Testade detta i går. Länkat till dig på min blogg. Tack för inspirationen!

    ReplyDelete
  19. Vilka fina bilder! & otroligt fin header du har. ♥

    ReplyDelete
  20. Åh så roligt!!! Så mycket kul du får vara med om!!!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...