Tuesday, July 31, 2012

Exotisk smoothie

Smoothies är en given favorit hemma hos oss, antingen vid frukostbordet eller som ett nyttigt mellanmål. Det bästa är att smoothien kan blandas efter eget tycke och smak.

I helgen experimenterade jag fram den här exotiska och nyttiga smoothien gjord på cantaloupemelon, jordgubbar, ingefära och tranbär. Att sedan ha i kokosjuice var riktigt gott. Vill man nu inte ha det så går det utmärkt med annan valfri juice, gärna med exotisk smak. För ytterligare variation byt ut juicen mot yoghurt!

Mixa ihop en fruktig och läskande smoothie. Vitaminer och antioxidanter får du på köpet! (Ingefära, tranbär och jordgubbar är mycket nyttiga och rika på antioxidanter.)

Exotisk smoothie på Amy's vis (4 glas)
5 skivor cantaloupemelon
2 tsk torkade tranbär
5-6 dl juice, jag tog kokosjuice men annan juice går utmärkt eller yoghurt
6 jordgubbar
liten bit ingefära, skalad och skivad

Mixa ihop ingredienserna i en blender eller med en stavmixer.

Häll upp och njut!

Tips! Vill du ha en mer mättande smoothie lägger du i lite havregryn innan du mixar!

Kika in här för ytterligare tips på smoothies.

Monday, July 30, 2012

Färskpotatisgratäng

Det var verkligen inte svårt att gå upp och bege sig till arbetet idag efter några veckors semesterledighet. En blick utanför fönstret och det var en sann glädje, nåja nästan ;), att göra sig i ordning och styra kosan mot arbetet. Hur har ni det själva, njuter ni av semestern eller har ni också börjat arbeta?

Denna krämiga och riktigt smakrika potatisgratäng gjord på färskpotatis gjorde jag häromdagen när vi grillade. Gratängen går dock även att göra på delikatesspotatis när nypotatis inte längre finns att tillgå.

Smakrik potatisgratäng (ca 4 port)
1 kg nypotatis (delikatesspotatis eller vanlig potatis går utmärkt), skurna i tunna skivor
2 salladslökar, skurna i skivor
1 liten purjolök, skuren i skivor
2,5 dl matlagningsgrädde
1,5 dl lätt crème fraiche
1 knippe gräslök, klippt
3 dl riven ost, smakrik och långlagrad, ex präst, västerbotten, cheddar eller liknande. Jag använde denna gång extrastark och långlagrad prästost.
grillkrydda, salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda sallads-, purjo- och gräslök i en bytta. Dela i ungefär tre lika stora delar.

Smörj gratängformen med lite smör och lägg potatisskivor i botten. Lägg sedan en del lökblandning, lite kryddor, 1 dl riven ost och hälften av matlagningsgrädden.

Lägg över fler potatisskivor, lite lökblandning, klicka över lätt crème fraiche, 1 dl riven ost, potatisskivor, lökblandning, lite kryddor igen och riven ost överst. Häll över resterande matlagningsgrädde.

Grädda mitt i ugnen i ca 50-60 minuter. (Lägg eventuellt över folie de sista 10-15 minutrarna om osten fått mycket färg.) Känn med en sticka så potatisen är mjuk.

Servera potatisgratängen ljummen.

Tips! Gratängen passar även utmärkt till kräftor och den kommande kräftskivan! (Om ni nu tänker ha en sådan.)

Bon appétit!

Sunday, July 29, 2012

Cheesecake glasspinnar

Sugna på glass? Då ska ni göra dessa goda glasspinnar som kommer att älskas av de små liven (och även de lite större). Yoghurt som varvas med kaksmulor, färska jordgubbar och blåbär... smarrigt värre och nyttigare får ni leta efter... ja iallafall om man vill ha det på en glasspinne :) Smaken blir nästan som frozen cheesecake... fast på en pinne förstås!

Yoghurtglass eller frozen cheesecake (på pinne), 4 st
ca 2 dl yoghurt med vaniljsmak
2 digestivekex, smulade (mortla kexen eller lägg de i en plastpåse och banka med en kavel)
Säsongens frukt och bär att ha i. Jag har här tagit jordgubbar och blåbär.

Lägg först i vaniljyoghurt i glassformarna. Ställ in i frysen i ca 30 minuter.

Ta ut från frysen och lägg i kaksmulor, frukt och bär. Häll sedan över mer vaniljyoghurt, nästan ända upp till glassformens kant. Stoppa i pinnen och frys i 5-6 timmar eller över natten och njut av de egna hemgjorda glasspinnarna.

Mmm, life is good!

Friday, July 27, 2012

Grillad halloumi med nektarin och pinjenötter

Igår kväll grillade vi igen och detta fick bli en förrätt som jag improviserade ihop lite snabbt av det som fanns i kylskåpet. Salt, sött, syrligt och hetta... ja här blandades smakerna hej vilt men det blev riktigt gott också! Har ni inte testat att grilla nektariner tycker jag att ni ska göra det för dessa söta och goda frukter blir än mer söta av att grillas.


Grillad halloumi med nektarin och pinjenötter (4 port som förrätt)
1 paket halloumi, skärs i 1 cm skivor
1 nektarin, skärs i klyftor
ca 1 cm röd chili, urkärnad och finhackad (kan uteslutas)
olivolja
1 msk pinjenötter, torrostade i panna
1/2 liten citron, saften av
basilikablad
ev 1 krm svartpeppar

Halloumiskivor och nektarinklyftor penslas med olivolja och grillas på båda sidorna (går rätt så snabbt så var uppmärksam). Lägg upp halloumi och nektarin på assietter och strö över röd chili, pinjenötter, olivolja, citronsaft och basilikablad. Smaka eventuellt av med svartpeppar.

Tips! Lägg gärna rucola eller annan sallad i botten!

Thursday, July 26, 2012

Marängtårta de luxe

Sonen firades igen för några dagar sedan av min familj och då passade jag på att göra den här tårtan med maräng och rice krispies i. Innehållandes ägg- och nougatkräm blev tårtan en riktig hit. Vågar nästan påstå att det är en av de godaste marängtårtor jag någonsin har ätit. Jag garnerade med säsongens frukt och bär; jordgubbar, röda vinbär och hallon.

Tårtan har kallats sagolik sommartårta, rice krispiestårta ja kärt barn har många namn helt enkelt. Gillar ni maräng rekommenderas den här ljuvligt goda tårtan varmt, den smakar verkligen himmelskt!


Marängtårta de luxe (ca 12-14 pers)

Marängbottnar (3 st)
8 äggvitor
4 dl socker
6 dl rice krispies

Äggkräm
4 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
100 gram smör, rumstemperatur
1 tsk vaniljsocker

Nougatkräm
4 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
100 g smör, rumstemperatur
1 tsk vaniljsocker
50 g guldnougat

Garnering
4 dl grädde
Säsongens frukt och bär; jag har här tagit jordgubbar, röda vinbär och hallon

Sätt ugnen på 120 grader (varmluft). Klä tre långpannor med bakpapper. Rita på baksidan av pappret en ring som är ca 26 cm i diameter. Smöra gärna bakplåtspappret med flytande smör.

Vispa äggvitor till ett skum. Tillsätt socker under omrörning och fortsätt vispa tills det blir hårt. Vänd ner rice krispies. Bred ut smeten i ringarna på de tre plåtarna och grädda i ca 70 minuter. Dra bort bakplåtspappret när bottnarna svalnat något (de ska inte vara helt kalla - risk att de fastnar men inte heller varma - för mjuka och kan spricka).

Att garnera med jordgubbar, röda vinbär och hallon blir verkligen fint... och så gott!


Sjud äggulor, socker och vispgrädde i en kastrull på medelstark värme. Rör hela tiden tills den tjocknar, ta då av kastrullen från värmen och häll över den i en bunke (sila för att få bort ev klumpar om äggen hunnit koagulera). Tillsätt vaniljsocker och smör och rör tills smöret smält. Låt svalna i kyl tills den tjocknar något.

Gör nougatsmeten på samma sätt. Nougaten finhackas och rörs ner tillsammans med smöret. Låt svalna i kyl en liten stund.

Lägg en marängbotten på ett tårtfat. Bred ut nougatkrämen och lägg på nästa marängbotten. Bred ut äggkrämen och lägg på den sista marängbotten. Låt tårtan dra i kylen några timmar (jag hade min i kylen ca 5 timmar).

Vid serveringen
Vispa grädden och bred ut den över tårtan. Garnera med säsongens frukt och bär. Ev kan choklad rivas över.

Receptet hittade jag hos fina Malin men ursprungsreceptet finns på den här bloggen.

Tuesday, July 24, 2012

Läckra indiska piroger

Dessa piroger med indisk fyllning gör jag varje sommar och de har blivit en återkommande favorit hemma hos oss. De är mycket smidiga att ta med på picknicken eller utflykten och uppskattas även av barnen. Normalt när man nämner indiska piroger menar man ofta samosa men här är det mer rustika och mättande piroger som avses. Och tur är väl det, för vem är inte hungrig efter att ha varit ute en hel dag på äventyr?! :)

Läcker fyllning med grönsaker och garam masala.

Indiska piroger med grönsaksfyllning (ca 12 st)

Deg
5 dl mjölk
50 g jäst (1 paket)
150 g smör
0,5 tsk salt
ca 12-14 dl vetemjöl

Värm mjölk och smör till 37 grader, fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölkblandningen och rör om. Tillsätt salt och lite vetemjöl i taget tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i ca 40 min.

Fyllning
2 stora potatisar (eller 3 mindre), tärnade
2 morötter, tärnade
2 msk olja
1 tsk hela spiskummin
1 gul lök, finhackad
1 tsk gurkmeja
1 msk korianderpulver
1 msk malda spiskummin
0,5-1 tsk garam masala (mer om man vill ha sting i pirogerna)
3,5 dl ärtor, majs och paprikablandning (finns att köpa i matbutiken)
salt, smaka av med

Börja med att förvälla de tärnade potatisarna och morötterna precis mjuka i lättsaltat vatten. Häll i durkslag och låt vattnet rinna av ordentligt.

Hetta upp olja i en kastrull och lägg i hela spiskummin. När de börjar låta och hoppa omkring läggs löken i.

Stek tills löken är gyllene och lägg i potatis- och morotstärningar, gurkmeja, korianderpulver, malda spiskummin, garam masala och ärtor-, majs- och paprikablandningen.

Rör om och låt puttra på svag värme i ca 5-8 minuter. Tillsätt ev 1-2 msk vatten så fyllningen inte fastnar i botten. Smaka av med salt och låt fyllningen svalna.

Ögat kan luras tro att det är vanligt bröd... men när man biter i det gömmer sig en härlig aromatisk fyllning!

Sätt ugnen på 200 grader.

Ta fram den jästa degen och dela i 12 delar. Kavla ut till oval form och fyll med grönsaksblandningen. För över degkanten från vänster till höger och i ändarna så fyllningen helt innesluts i degen. Vänd pirogen och lägg på en bakpappersklädd plåt.

Grädda i ca 15-20 minuter i mitten av ugnen. (Olika ugnar kräver olika tid men titta så pirogerna är gräddade runt om.)

Enjoy!

Sunday, July 22, 2012

Tomatcho, ett gott alternativ till gazpacho

Denna härliga sommarsoppa serverade jag för ett tag sedan när vi hade besök hemma. Detta är en kall svensk variant av gazpacho som passar bra nu när det finns svenska solmogna och närodlade tomater att få tag på. Ett plus är att soppan spetsas med vår nationalkrydda dill.

Soppan är sprängfylld med vitaminer som gör dig pigg och glad och som naturligtvis även fyller på kraftförrådet inför hösten. En riktigt god och svalkande soppa nu när vi haft några soliga och varma dagar.
Lykopen är en kraftig antioxidant som det finns massor av i röda tomater (i synnerhet i skalen). Lykopen sägs ha en påvisad effekt mot bl a hjärt- och kärlsjukdomar.

Tomatcho med dill (4 pers)
3 msk rapsolja
2 gula lökar, finhackade
2 klyftor vitlök, finriven
1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
750 g körsbärstomater (3 askar)
1 krm agave nektar/honung
1 krm cayennepeppar
3 krm havssalt
1/2 citron, skalet av
1/2 citron, saften av
1 dl finhackad dill

Hetta upp oljan i en stor kastrull och fräs lökhacket försiktigt. Lägg i den rivna vitlöken och slå på vatten och buljongtärningar. Koka upp och sjud i ca 10 min.

Lägg tomaterna i grytan, tillsätt agave/honung, cayennepeppar, salt, citronskal och citronsaft. Sjud i ytterligare ca 20 min.

Finhacka dillen och lägg i när soppan kokat klart. Låt svalna och kyl före servering. Ringla en god olivolja över soppan. Lägg gärna i isbitar om du vill ha soppan extra kall.

Servera den läskande tomatchon med ett gott bröd till. Njut!

English

Tomatcho (tomato gazpacho) with dill (4 servings)
3 tbsp rapeseed oil
2 onions, finely chopped
2 cloves garlic, finely grated
1 liter of water
2 cubes of vegetable stock
750 g cherry tomatoes
1 tsp agave nectar or honey
1 pinch cayenne pepper
3 pinches of sea salt
zest from 1/2 lemon
juice from 1/2 lemon
1 dl finely chopped dill

Heat oil in a large saucepan and fry gently the onion. Add the grated garlic and aodd the water and vegetable cubes. Bring to a boil and simmer for about 10 minutes.

Add the tomatoes to the pan, add agave nectar/honey, cayenne pepper, salt, lemon zest and lemon juice. Simmer for approximately 20 minutes.

Finely chop the dill and add to the soup when cooked ready. Allow to cool down and serve it cold directly from the fridge. Drizzle a good olive oil over the soup. If you want you can add ice cubes to the soup (if you want it to be extra cold).

Serve the lovely tomatcho with a tasty bread. Enjoy!

Friday, July 20, 2012

Ostkaka och Sussies Café i Flattinge

Häromveckan tog vi en tur mot det natursköna Flattinge och Sussies café. Caféet befinner sig i en idyllisk lantmiljö omgärdat av härlig grönska och är en fröjd för både öga och gom att besöka!

Småländsk ostkaka som bara måste testas när man besöker caféet!

Härliga Sussie som välkomnade oss så varmt. Finns mycket annat smått och gott på menyn förutom ostkaka bl a sötost med grädde, chokladfudgekaka och till barnens glädje chokladbollar stora som tennisbollar.

Har ni tid och möjlighet så rekommenderar jag varmt ett besök till caféet och en tur i den fina naturen runt omkring.

Har man inte möjlighet att göra en äkta ostkaka eller har den tiden så kan jag rekommendera denna "falska" ostkaka som min svärmor ibland brukar göra. Skillnaden mellan falsk och äkta ostkaka är att den falska är gjord på keso medan äkta ostkaka görs på riktig ostmassa från ostlöpe och mjölk.

Svärmors falska ostkaka (ca 8-10 port)
3 st ägg
0,5 dl strösocker
0,5 dl vetemjöl
2,5 dl grädde (eller mjölk)
ca 0,5-1 dl hackad skållad mandel
1-2 st rivna bittermandlar (Kan uteslutas helt men testa gärna med bittermandel i. Smaken blir så mycket godare.)
5 dl keso

Till serveringen:
sylt och lättvispad grädde.

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa ägg och socker. Blanda ner mjöl, grädde/mjölk och mandel. Rör sedan ner keso och häll upp i smord form (1,5 liter). Grädda i ca 1 timma. Känn med en sticka att ostkakan är klar.

Servera med en god sylt och en klick lättvispad grädde.

Tuesday, July 17, 2012

Jordgubbsmarängsviss när besök vankas

Ännu en efterrätt ser dagens ljus här på bloggen. Det är mycket efterrätter just nu, jag vet. Snart kommer dock mer matinslag igen och även indiska sådana som jag vet att fler av er har önskemål om. Tack förresten för era mail och feedback som ni ger, det är alltid trevligt att läsa om vad ni skulle vilja se för rätter på bloggen.

Nu är det nästintill två veckor sedan jag hade besök av fina Emmy. Hon hade varit på High Chaparall med sin familj och på vägen hem blev det ett matstopp hemma hos oss. Ett mycket trevligt sådant vill jag lova! :)

Eftersom dagen hade varit riktigt varm visste jag att de skulle vara törstiga när de anlände så vad passar bättre då än att servera rikligt med jordgubbsisté.

Därefter fick det bli en indisk huvudrätt i form utav en smakrik paneergryta.

Själva efterrätten, jordgubbsmarängsviss, finns det egentligen inte så mycket att orda om så jag låter bilderna tala för sig.

Originalfotot är taget av Emmy Torsund (dock redigerat här).

Marängsviss med jordgubbar (ca 4-5 port)
1 liter jordgubbar, rensade och skurna i bitar
ca 150  g maränger (köpta mini/normalstorlek eller gör maräng själv)
2-3 dl lättvispad grädde
0,5 liter vaniljglass
0,5-1 dl chokladknappar eller riven mörk choklad (variera gärna med daimkulor eller strössel, bara fantasin sätter gränsen)

Blanda samman samtliga ingredienser och njut!

En ljuvlig efterrätt så här i sommartider... enkel att göra och som dessutom går hem hos både stora som små.

Sunday, July 15, 2012

Filé med soltorkad tomat

Nu har det varit mycket efterrätter på bloggen så idag kommer det ett matinlägg. För äta det måste man ju också, även om söta saker förvisso är oemotståndligt gott så här i sommar- och semestertider.

Denna smakrika italienska bjudrätt serverade jag på sonens 5-års kalas för en tid sedan. Rätten är perfekt att servera på buffébordet tillsammans med andra bufférätter såsom potatissallad och sallad.

Både soltorkade och färska tomater ger smak i denna rätt. Den lena balsamdressingen ringlas över när quornfiléerna ligger på serveringsfatet. I originalreceptet har kycklingfilé använts men även fläskfilé går utmärkt att använda om så önskas.


Filé med tomat & oliv (ca 10 bufféportioner)
ca 900 g filéer (quorn, kyckling, fläsk)
2 askar körsbärstomater (à 250 g)
1 påse babyspenat (à 70 g)
1 dl svarta oliver med kärnor (Jag har använt kalamataoliver eftersom jag tycker de är godast.)

Dagen före:
Sätt ugnen på 175°C.
Bryn filéerna runt om i 1 msk smör i en stekpanna. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg över i en långpanna. Stek i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter (quornfiléer) och 15-20 minuter (Kyckling- eller fläskfilé)

Jag kan även rekommendera att grilla filéerna istället för att ugnsbaka dem, smaken blir så mycket godare.

Låt svalna. Täck med plastfolie och ställ kallt över natten.

Dressing
1 dl soltorkade tomater
1 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
1 pressad vitlöksklyfta
salt
svartpeppar

Strimla de soltorkade tomaterna och lägg tillbaka i marinaden. Blanda resten av ingredienserna till dressingen. Krydda med 0,5 tsk salt och 1 krm peppar. Låt dressingen stå kallt över natten.

Samma dag och 3-4 timmar före serveringen:
Dela körsbärstomaterna. Skär filéerna i skivor och blanda med spenat, körsbärstomater och oliver. Häll över dressingen och ställ kallt.



Receptet kommer från tidningen ICA Buffé nr 4 2009.

Friday, July 13, 2012

Gino - frukt gratinerad med vit choklad

Väntat eller oväntat besök? Vad passar bättre än att göra denna snabblagade efterrätt. Gino fixar du ihop på 10 minuter. Här har jag valt att ha originalfrukterna banan, kiwi och jordgubbar i men du kan i stort sett välja vilken frukt du tycker om. Frukterna läggs under ett härligt täcke av riven vit choklad, ja vem kan motstå något sådant? Ljuvliga, ljuvliga efterrätt...


Gino - chokladgratinerad fruktsallad (4 portioner)
2 bananer
2 kiwifrukter
16 jordgubbar
1 lime, saften av
200 g vit choklad, riven eller hackad
vaniljglass till servering

Sätt ugnen på 250 grader grillvärme.

Skiva frukten och lägg den i ugnsfast form. Pressa saften från en lime över frukten (valfritt). Täck frukten med chokladen och gratinera under en riktigt het grill (ej undervärme) i cirka 5 minuter.

Tips! Gör gärna gino i portionsformar och grilla dem på grillen, perfekt efterrätt till sommarens grillningar.

Servera gino med vaniljglass och bara njut!

Thursday, July 12, 2012

En bra sysselsättning när det regnar...

Hallå där, hur har ni det? Ni regnar väl inte bort? Vi har varit rätt så förskonade här hos oss men nu har det varit lite mer regn här. Idag har det klarnat upp och nu skiner faktiskt solen igen, härligt och perfekt för idag ska vi iväg på utflykt i den småländska skogen. Landet och besök hos vänner väntar. Vi fortsätter att njuta av semestern och inom kort bär det av mot kusten och spännande äventyr där.

Dessa bullar bakade jag i veckan när det ömsom regnade och ömsom var soligt. Det kändes som om vädret helt enkelt inte kunde bestämma sig. Då passade det perfekt att baka dessa toscabullar till kommande utflykter. Bullarna innehåller mandelmassa och har toscatäcke över sig, mums!
Helt oemotståndliga bullar med toscatäcke, rekommenderas varmt för er som gillar vanliga kanelbullar!

Toscabullar (ca 32-36 st)
Vetedeg:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl vit baksirap (eller strösocker)
0,5 tsk salt
ev 2 tsk kardemumma, mald
ca 850 g vetemjöl, (ca 14 dl) Tänk på att mjöl är väderkänsligt, vissa dagar behövs mer och vissa dagar mindre.

Fyllning:
200 g riven mandelmassa (Jag gjorde min egen, det är jätteenkelt. Se nedan för recept.)
100 g smör, rumstempererat
ev lite kardemumma och/eller kanel om så önskas (Jag tog båda.)

Toscaglasyr:
100 g smör
1 dl mandelspån (ca 40 g)
2 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
0,5 msk vaniljsocker

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm, 37°. Finfördela jästen i en bunke eller i en hushållsassistent. Rör ut jästen i lite av degvätskan. Blanda ner resten av degvätskan, vit baksirap/socker, salt och ev kardemumma.
Blanda i det mesta av mjölet (spara 1/2 dl till utbakning) och arbeta eller kör till en smidig deg som släpper bunkens kanter. Täck och låt degen jäsa i 30 min.

Sätt ugnen på 250°. Blanda samtliga ingredienser till toscatäcket i en kastrull. Rör om och låt den sjuda ca 1 minut på svag värme. Ställ åt sidan.

Sätt pappersformar på en plåt med bakplåtspapper. Dela degen på mitten. Kavla degen i två omgångar, ca 35 x 50 cm. Bred ut fyllningen. Rulla ihop degen från långsidan och skär rullen i bitar, ca 3 cm breda. Lägg bullarna i formarna. Låt jäsa övertäckta 30–40 min.

Fördela toscasmeten över bullarna och grädda ca 7–8 min. (Jag gräddade på nedersta falsen, annars kan toscatäcket bli brunt medan bullarna ej är helt färdiggräddade.) Låt svalna på galler.

Njut med ett kallt glas mjölk, slurp!

Passa på att göra din egen mandelmassa. Superenkelt!
Hemgjord mandelmassa
100 g sötmandel
100 g strösocker

Gör så här
Skålla och skala mandeln.
Mixa mandlarna till ett fint pulver i hushållsmixern.
Tillsätt strösocker och mixa länge (5-7 minuter) tills det blir en slät och varm massa.

Receptet på hemgjord mandelmassa kommer från tv-programmet Leila bakar.

Dessa toscabullar får bli mitt bidrag till månadens sötsak som den här månaden har temat hemifrån.

Wednesday, July 11, 2012

5-års kalas i helgen som gick

Helgen som gick hade vi kalas för vår äldste son. Himmel så fort tiden går, kändes som igår han kom och nu fyller han redan 5 år!

Denna gång önskade han sig inte en "täckt" barntårta utan han ville gärna ha något med choklad, jordgubbar och maräng... hmm. Cellerna jobbade på högvarv för att kombinera ihop en lämplig tårta. (Inte för att det är svårt med den kombinationen men mer för att den skulle vara passande för själva kalaset.) Slutresultatet blev följande som både sonen och kalasgästerna var helnöjda med :)

Mangogrädde och skivade jordgubbar som fyllning. Både ljusa vaniljbottnar och mörka chokladbottnar med grädde, maräng och jordgubbar. Chokladfingrar pryder kanten runt om. Allt enligt sonens önskemål.

Mjuk chokladbotten
0,5 dl kakaopulver
0,5 dl kokande vatten
225 g smör
2,75 dl socker
4 ägg
3,25 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver

Värm ugnen till 180 grader. Blanda kakaopulver med kokande vatten i en skål tillsammans med smör och socker. Vispa luftigt och tillsätt ett ägg i taget under vispning. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljpulver, och blanda ner mjölblandningen i smeten. Häll smeten i en smord form (ca 24 cm i diameter), bröa med lite kakao och grädda i mitten av ugnen i ca 40-45 minuter. Låt bottnen svalna en stund innan den stjälps upp.
Tårtbottnarna/anslagen bildar ett schackrutmönster. Normalt har man bara lite sylt som fyllning för att mönstret ska synas, men jag hade i vanlig, rätt så tjockt med fyllning så därför blir inte rutmönstret så framträdande och fint geometriskt...

Hur gör man då en schackrutig tårta/tårtbottnar?
Du bakar ljusa och mörka tårtbottnar/anslag och sedan stansar du ut "ringar" så varannan blir ljus och mörk. Det finns en särskild ring att köpa för just detta ändamålet men jag tog skålar i lämplig storlek, vände upp och ner och stansade med dem. Varva så det blir varannan tårtbotten vartefter som tårtan fylls. Se bild här nedan.

Även om tårtbottnarna har varit i frysen smular de mycket. Tänk då om de var helt färska! Ett tips är alltså att baka bottnarna några dagar innan och frysa in. Sedan tar du ut och tinar dem för att sedan dela i 3-delar.

På en ljus och en mörk bakad tårtbotten (som är delade i 3-delar) får du 2 tårtor á 3 våningar. Jag började med den mörka till vänster, fyllning och sedan var den mittersta bottnen den ljusa till höger, fyllning igen och sedan avslutade jag med en mörk tårtbotten (den till vänster). Därefter spacklades den runt om med vispad grädde och sedan garnerades tårtan.


Receptet på mjuk chokladbotten kommer från bloggen Sockerrus som i sin tur tagit receptet från Baka baka liten kaka. Från början kommer receptet från boken Haluan Suklaata! av Trish Deseine.

Vinnare av icing

Nu är tre vinnare utsedda! Så många bra motiveringar som kom in, säga vad man vill men ni som deltar i mina tävlingar är duktiga. Och jag vet ju vad jag talar om med tanke på att jag har haft en del tävlingar under dessa månader och fler spännande tävlingar kommer framöver.


Vinnare av paket ovan till vänster med 1 st S'mores Dessert icing och 1 st Oreo Ultimate chocolate icing är följande motivering:

Om jag vinner blir det cup cake kalas på Öland :-)
Anders J


Vinnare av paket ovan till höger med 1 st  S'mores Dessert icing och 1 st Oreo Ultimate chocolate icing är följande motivering:

Jag skulle mixtra och prova mig fram till nya varianter av efterrätter, bla så har jag en idé om exotisk fruktsallad i små portionsformar klädda med pajdeg som man bakar i ugn och med icing på! Det och många fler idéer skulle jag testa om jag vann!
Annika N


Vinnaren av paketet längst ner 1 st Betty Crockers cookie icing cream cheese, 1 st Oreo Ultimate icing och 1 st Betty Crockers chocolate icing är följande motivering:

Med cupcakes på hjärnan
jag önskar mig gärna
ett set av de här
som blir mig så kär
En cupcake av chokla´
gör mig så glá
I regn eller sol
med eller utan pool
med en cupcake i hand
ror jag sommaren i land.
Malin K

Stort grattis till vinnarna! Maila mig era hemadresser så kommer det ett paket till er inom kort!
Ni som inte vann, det kommer en ny tävling på bloggen i augusti som ni inte vill missa!

Monday, July 9, 2012

Pasta med vitlök, chili och parmesan

Denna pastarätt svängde jag ihop häromdagen på några få minuter. Det är inget recept som jag sett någonstans utan denna pastarätt brukade jag göra som (fattig) student. Idérikedomen flödar som mest när man har knappa resurser att tillgå eller hur? Rätten är mycket smakrik och då jag redan hade överbliven kokt spaghetti i kylskåpet gick den snabbt att laga.

Enkelt, smidigt och mycket mycket gott - perfekt för en lat semesterdag helt enkelt! :)


Snabblagad pasta (2-3 port)
1 msk olja
1 vitlöksklyfta, finriven/pressad
1 salladslök/steklök, tunt skivad
röd chili  (en liten bit), finhackad
2-3 kvisttomater eller 6-7 körsbärstomater, hackade i bitar eller halverade
ca 2-3 portioner kokt pasta (Används nykokt pasta, se då till att den är ordentligt avrunnen annars blir rätten lätt mosig!)
2 kvistar färsk oregano (jag tog grönbladig oregano denna gång)
salt, smaka av med
1 msk olivolja, ringla över
riven parmesanost, strö över


Hetta upp olja och lägg i vitlöken, salladslöken och röd chili. Fräs 1-2 minuter och lägg sedan i tomater, lite salt och oregano. Stek tills tomaterna är mjuka. Lägg i den kokta pastan och stek lätt i 2 min. Smaka av om mer salt och kryddor behövs.

När du serverar pastan, ringla över lite olivolja och strö riven parmesanost över.

Smaklig måltid!

Sunday, July 8, 2012

Fin sommardag vid Café Herrestad

För ett tag sedan var vi iväg på tur i vår omnejd med Café Herrestad i sikte och den vackra småländska naturen runt omkring.

Café Herrestad är ett lantligt sommarcafé beläget vid den vackra Herrestadsjön. Utsikten är fantastisk och man kan även hyra båtar för tur på sjön.

Barnen fikade på chokladbollar och vi tog en slät bulle med toscatäcke på. Allt från bröd till kakor är hembakat.

Vi såg en fin väg som vi tog en liten promenad på. Vilken skatt det visade sig att vara! Vi fann fina vackra ängar, blommor och till och med insekterna hade en exotisk touch över sig med sina vackra färger ;)

Vi fann även smultron som självklart träddes på strån. För mig andas detta barndomens ljuvliga tid... Även en konstig gran som äldste sonen kallade det hittades och djur såsom får, kor och hästar... underbart till barnens glädje!

Vi fick en riktigt fin och minnesrik utflykt som uppskattades av både barnen och oss vuxna. Ibland ska man bege sig ut på okända stigar... man vet aldrig vart de leder...! :)

Saturday, July 7, 2012

Frusen marängbakelse med jordgubbar

Dessa festliga och glutenfria marängbakelser gjorde jag för ett tag sedan. Ni som följt min blogg länge vet att jag bara älskar maräng i alla dess former och skepnader. När jag fick detta receptet av en arbetskollega var jag bara tvungen att testa det omedelbart bums! Även om vi inte hade något firande inplanerat... dock firar vi ju vår semester och det måste väl ändå räknas som ett firande eller hur? ;) Maken han ojar sig lite och tycker vi äter för onyttigt...

Med frusen glass i mitten och med dekoration av årstidens bär eller frukt blir denna bakelse något riktigt gott och lyxigt att sätta tänderna i...

Marängbakelse utan kakao och garnerad med jordgubbar.

Marängbakelse (ca 10-12 st)
3 äggvitor
1 dl strösocker
2 dl strösocker
2 msk kakao (om du vill göra med chokladsmak)

Sätt ugnen på 150°. Vispa äggvitor och strösocker (1 dl) hårt till ett fast skum. Rör därefter i 2 dl strösocker.
(Sikta ner 2 msk kakao och rör ner det i äggvispet. Om du vill göra marängbakelserna med chokladsmak.)

Klicka eller spritsa ner smeten i stora amerikanska muffinsformar. Sätt in på andra falsen i ugnen och grädda i ca 30 minuter. Ta ut ur ugnen och låt formarna svalna.

Fina svärmors marängbakelse som hon bjöd oss på i vintras när hon fyllde år. Dessa är med chokladsmak och garnerade med mandarinklyfta/riven choklad.

Fyllning/frusen glass
3 äggulor
2 msk strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vaniljsocker

Garnering
Vispgrädde, säsongens frukt/bär och ev riven mörk choklad

Vispa äggulorna med sockret. Vispa grädden och smaksätt med vaniljsockret. Blanda sedan ner äggulorna i grädden. Tryck hål i mitten på de avsvalnade marängerna. Klicka ner fyllningen/glassen i formarna. Skaka till formen så att fyllningen fördelar sig bättre.

Ställ in formarna i frysen.

Ta ut formarna ur frysen ca 10-15 minuter innan servering. Garnera med lite vispad grädde och säsongens bär eller frukt. Vill du så riv lite mörk choklad över.

Mums!

Friday, July 6, 2012

Tävla och vinn icing!

Dags för en sommartävling på bloggen!

3 personer vinner varsitt paket icing, se bild nedan. Det enda du behöver göra är att:

1. Dela tävlingsfotot på Amy's piece of cake:s facebooksida.
2. Kommentera i det här inlägget vad du skulle göra med icingen. De 3 bästa motiveringarna vinner varsitt paket icing.

Tävlingen avslutas tisdag 10 juli kl 18.00. Lycka till!

3 personer vinner varsitt paket, se ovan. Paketen innehåller S'mores dessert icing + Oreo ultimate icing eller Betty Crockers Cookie icing cream cheese och chocolate + Oreo ultimate icing.
Vill du vinna ett specifikt paket av dessa 3, kan du skriva vilket du helst vill vinna i din kommentar här nedan.


Thursday, July 5, 2012

Susannes potatissallad

Den godaste färskpotatissalladen vi har ätit! Det tycker vi fortfarande efter alla dessa år som vi gjort den. Receptet kommer ursprungligen från min fina svägerska Susanne som haft familjereceptet i sin ägo i många år. Syrligt äpple, fetaost, dill och nypotatis, kombinationen är verkligen passande och så himla god. Potatissalladen åt vi på midsommarafton och den passar perfekt med grillat eller på buffébordet.


Somrig potatissallad á la Susanne (ca 12 port)
3 kg färskpotatis, kokt och delad (kyl ner så den är kall)
2 dl gröna ärtor (frysta går bra, ta ut en stund innan ur frysen)
1 liten purjolök, skuren i mindre skivor/bitar
2 syrliga äpplen (ex granny smith), skalade och skurna i bitar
150 g fetaost, tärnad
färsk dill
1 liten isbergssallad, skuren i mindre bitar
5 dl gräddfil (vill du variera dig så ta 2 burkar crème fraiche med smaken parmesan/vitlök)
2,5 dl majonnäs (Jag brukar ta ca 2 dl och jag tar den äggfria lättvarianten, det funkar fint!)
salt och peppar, smaka av med

Blanda ihop allt och låt gärna stå över natten så smakerna "gosar" till sig.


Tuesday, July 3, 2012

Isigt jordgubbste - perfekt sommarsvalka!

Hur har ni det därute i den fina sommarvärmen? Arbetar ni fortfarande eller har ni semester? Här råder det semester och det är så himla härligt. I synnerhet nu när sommarvärmen har slagit till. Inte många knop som görs här även om barnen har benen fulla med spring (som alltid). Vi njuter av livets goda på alla sätt och vis inkluderat äta och dricka gott som sig bör oavsett om man arbetar eller har semester.

Det här isiga jordgubbstéet är perfekt sommarsvalka och riktigt läskande gott med smak av jordgubbar och färsk mynta.


Jordgubbs isté (8 portioner)
8 vanliga tepåsar (icke smaksatta)
4 kvistar färsk mynta
3 dl strösocker (jag tog lite mindre)
500 g jordgubbar, rensade och halverade
1/2 lime/citron, saften av (Står ej med i originalreceptet men blir jättegott i. Jag tog lime.)
lime- eller citronskivor till garnering

Koka upp 1 liter vatten i en stor kastrull. Lyft kastrullen från plattan och lägg i tepåsarna och myntan. Låt dra 5 minuter. Sila, ställ åt sidan och låt svalna.

Häll sockret och 1 liter vatten i en annan kastrull. Koka upp och rör tills sockret har lösts upp. Låt svalna.

Lägg jordgubbarna i en stor kanna med krossad is och häll på det svalnade mintteet, sockervattnet och färskpressad lime- eller citronsaft.

Enjoy!



Receptet kommer från det nya irländska stjärnskottet Donal Skehan och hans kokbok ”Kitchen Hero”.

Detta får även bli mitt bidrag till Kokboksutmaningen hos Fika med Eleonore som denna månaden har temat kallt och läskande.

Sunday, July 1, 2012

Jordgubbskladdkaka


Tycker ni om jordgubbar med vaniljkräm eller jordgubbar och kladdkaka ska ni baka denna smarriga jordgubbsefterrätt. Den passar bra både till fikat eller som efterrätt. Jag har modifierat originalreceptet en aning och lagt till bakpulver och vaniljsocker.

Ät den som den är, varm eller kall, eller servera kladdkakan med vaniljsås/vaniljvisp. Oavsett hur ni gör lär ni inte bli besvikna, jag lovar! Bjöd vänner och familj på den och jag borde ha gjort en större sats än den dubbla jag gjorde, eftersom allt försvann i ett nafs :)


Jordgubbskladdkaka (ca 6 personer)
150 g smör
2,5 dl socker
1,5 dl mjöl
3 ägg
1,5 dl marsanpulver (den kallrörda varianten)
1 krm bakpulver
2 krm vaniljsocker

Knappt 1 liter jordgubbar
1-2 msk socker

Sätt ugnen på 200 grader.

Skölj, rensa och halvera jordgubbarna. Lägg dom i en skål och strö över sockret, rör om och låt stå.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke, knäck i äggen och rör om väl. Häll sedan i det smälta smöret och rör om till en jämn smet. Blanda i de rårörda jordgubbarna i smeten. Bred ut smeten i en ugnsfast form och baka i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter, eller tills kakan är lagom kladdig.

Ät den som den är, varm eller kall, eller servera kladdkakan med vaniljsås/vaniljvisp.

Inspirationen på kladdkakan kommer från Bagerskan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...