Thursday, February 28, 2013

Tacosoppa

Har ni testat tacosoppa någon gång? Fredagsmys med traditionella tacos i all ära men vill man variera sig kan jag varmt rekommendera den här proteinrika och smakrika tacosoppan. Jajamän, det går relativt snabbt att göra den också och det tycker jag är ett stort plus i kanten just på fredagarna när man kommer hem och är lite extra trött efter veckans hårda arbete.

Det har blivit mycket soppa på sistone i köket och maken har under veckan lite försynt påpekat en och annan gång... "Kör vi med soppveckor nu min kära hustru?" Jag bjuder på det och kontrar med att säga: "Absolutely dear!" Nädå, jag har fortfarande så ont i halsen och hostar grymt så varma soppor är faktiskt balsam både för halsen och själen.. comfort food indeed! :)

Du bestämmer själv hur stora bitar och hur len soppan ska bli genom att mixa den mer/mindre slät.

Tacosoppa (4-5 port)
1 gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, krossade
2 msk olja
2-3 msk tex mex krydda
2 tsk mald chilipeppar
1 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
0,5 tsk malen svartpeppar
2 burkar kokta kidneybönor (480 g avrunnen vikt)
1 burk (400 g) krossade tomater
5 dl vatten
1-2 dl soygurt/gräddfil/yoghurt/crème fraiche
0,5-1 tsk örtsalt, smaka av med

150 g tortilla chips
100 g ost (exempelvis cheddar)

Sätt ugnen på 200 grader. Stek löken och vitlöken i olja i ett par minuter. Tillsätt kryddorna och stek i någon minut till. Tillsätt därefter kidneybönor, krossade tomater och vatten. Låt puttra i ca 10-15 min. Sprid under tiden ut tortilla chipsen på en plåt och riv eller hyvla över ost. Gratinera i ugnen i 3-5 min.

Häll över soppan i en mixer eller matberedare och mixa den så slät som du önskar. Tillsätt ev 1-2 dl vatten beroende på vilken konsistens du vill ha på soppan.

Koka upp soppan och servera den tillsammans med de ostgratinerade chipsen och en klick gräddfil/yoghurt/crème fraiche.

Tips! Servera gärna även quesadillas med soppan, blir riktigt smarrigt! Mmmm, happy days som Jamie Oliver säger.

Taco soup (serings 4-5)
1 yellow onion, chopped
3 garlic cloves, crushed
2 tbsp oil
2-3 tbsp taco (tex mex) spice
2 tsp ground chili pepper
1 tsp ground coriander
1 tsp ground cumin
0.5 tsp ground black pepper
2 cans of cooked kidney beans (480g drained weight) or soak and cook your own kidney beans
1 can (400g) crushed tomatoes or use fresh tomatoes, cut in pieces
5 dl water (about 2 american cups)
1-2 dl soygurt/sour cream /yogurt
0.5-1 tsp herb salt, to season with

Fry the onion and garlic in oil for a few minutes. Add the spices and fry for another minute. Then add the kidney beans, chopped tomatoes and water. Let simmer for about 10-15 minutes.

Pour the soup into a blender or food processor and blend it as smooth as you want. Add 1-2 dl (1/1-1 american cup) water depending on the thickness you want in the soup.

Boil the soup. When serving take some soygurt/sour cream /yogurt and drizzle it on top of the dish. Awsome or as Jamie Oliver says: happy days! :)

Tuesday, February 26, 2013

Quesadillas

Quesadillas är verkligen lättlagade, tar knappt någon tid alls och det bästa av allt, de går att variera i det oändliga. Gör de som drinktilltugg, förrätt, tillbehör till soppa eller varför inte som mellanmål/snacks? Oavsett hur ni serverar de kan jag lova att det blir gott och det allra allra bästa är att det blir barnens stora favorit också! "Mamma, vi vill ha mera!" Var kommentaren jag fick så det var bara att ställa sig vid grillpannan och göra några till till de små liven. :)


Quesadillas (12 bitar)
8 st tortillas
1 msk olja
4-6 champinjoner, tunt skivade (här kan du variera fyllningen och bara fantasin sätter gränsen; tomater, majs, färs, zucchini, paprika, jalapeño, avokado, lime, hummus etc.)
1/2 röd lök, tunt skivad
1-2 dl riven ost (variera med smakrik ost eller getost, fetaost, mozzarella mm)
färska kryddor/örter (bladpersilja, persilja, koriander, basilika, timjan etc.)

Ta en tortilla och fyll halva cirkeln med fyllning. Vik över den andra halvan och stek i en het grillpanna med lite olja i. Någon minut på varje sida räcker. Vänd försiktigt med en stor stekspade så att fyllningen inte ramlar ur. Skär den färdiggräddade tortillan i 3 bitar.

Tips! Servera gärna quesadillas med salsa!

Enjoy!

Sunday, February 24, 2013

Krämig lasagne utan béchamelsås

Krämig lasagne, krämigare lasagne, krämigaste lasagnen... jodå, som ni förstår är den här lasagnen krämig. Den senaste tiden har matbloggsvärlden gjort Jamie Olivers lasagne utan béchamelsås och med crème fraiche istället. Detta är inte Jamies recept men att testa crème fraiche ihop med ost var en riktig succé... för krämigare lasagne har jag då aldrig ätit tidigare!

Annars har helgen flutit på i stilla gemak och det har inte varit många knop i köket. Kurerar mig fortfarande från hostan som inte riktigt ger med sig... hoppas på bättring snart!


Vegetarisk krämig lasagne (ca 4 portioner)
200 g färska lasagneplattor
1 liten gul lök, hackad
olja att steka i
200-250 g färska champinjoner, hackade
200 g färs (jag tog quornfärs)
1/2 squash, hyvlad i tunna skivor med osthyveln
250 g körsbärstomater, halverade
4 dl lätt crème fraiche
1 dl grädde
2 dl riven västerbottenost (eller annan ost du tycker om)
salt och peppar, smaka av med

Sätt ugnen på 200 grader.

Stek löken i en panna tills den är genomskinlig. Tillsätt champinjonerna och stek i några minuter. Tillsätt därefter färsen och stek den klar.

Rör i hop crème fraiche, grädde och ost i en separat bunke.

Varva lasagneplattor, squash, färsröra och oströra. Avsluta med oströra och toppa med körsbärstomater och riven ost överst. Ställ sedan in i ugnen tills allt bubblar, ca 30-40 minuter.

Njut!

Originalreceptet har jag sett inne hos Lena men jag har gjort lite egna justeringar och har inte följt receptet till fullo.

Thursday, February 21, 2013

Godaste bageln ever

Den godaste bageln ever... nej, det blir inget bagelrecept idag utan jag koncentrerar mig på fyllningen. Vad är er favoritfyllning i matiga mackor? Jag brukar ha några olika fyllningar men en av de absoluta favoriterna är brie- eller camembertost, vindruvor, avokado och smulad fetaost över. Snabbt, enkelt och så gott!


Godaste bageln ever (1 st)
1 bagel
halv avokado, skuren i skivor
20 g fetaost, smulas över avokadon
brie eller camembertost, skivad
några vindruvor

Annars flyter vardagen på. Hostan ger inte med sig så jag får helt enkelt dras med den ett tag till. Jobbigt när det river i halsen men jag försöker dricka mycket varmt med honung, ingefära och citron i. Mer kan jag inte göra. Hoppas ni läsare är pigga och krya därute!

Tuesday, February 19, 2013

Avokadoglass

Jag som trodde att våren var på intåg inom en snar framtid... nåja, det kändes åtminstone så häromveckan när nästan all snö hade smält bort och det kändes som vår i luften. Tji fick jag. Hos oss ser det ut som Narnia-land åter igen. Och som ett brev på posten så kom även förkylning, feber och hosta på besök. Aj aj aj. Som tur var hann jag göra lite god glass innan dess till min stora förtjusning. För visst är det så att glass smakar så mycket godare när man är sjuk? Åtminstone inbillar jag mig detta.

Gillar du avokado kommer du att älska den här smakrika och krämiga glassen som görs utan glassmaskin. Glass utan glassmaskin är det bästa tycker jag och slipper man dessutom att röra om varje halvtimma är det ännu bättre. I det här fallet behöver man inte göra något av det nämnda, bara blanda ihop, frys in och servera. Enkelt och njutbart, mmm!

En len och krämig avokadoglass som jag nuförtiden drömmer om.... så god är den. Här har jag fyllt det tomma avokadoskalet med glassen.

Avokadoglass (ca 8 portioner)
2 avokado
1 tsk citronsaft
1 burk sötad kondenserad mjölk
1 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
2 msk strösocker

Mosa avokado i en mixer eller matberedare och tillsätt citronsaft. Häll i kondenserad mjölk och mjölk. Ställ röran åt sidan.

Vispa grädde och socker i en bunke. Häll i avokadoblandningen och rör om. Häll över i portionsformar eller en stor behållare och frys i minst 4 timmar (gärna över natten). Ta ut glassen ca 10 min innan servering.

Tips! Fyll gärna avokadoskalen med glassen. Ser fint ut vid serveringen och dessutom så slipper man disken efteråt. ;)

Receptet på den här smarriga avokadoglassen har jag funnit hos flera bloggare men originalet såg jag hos Katarina för något år sedan. Ett underbart recept!

Saturday, February 16, 2013

Currygryta med aubergine och kikärtor

Jag vet inte om ni minns tv-serien som hette Godness gracious me (på svenska curry nam nam)? Hur som helst älskade jag serien när den gick i slutet av 90-talet. Att man som indisk kunde relatera till de interna desi (indiska) skämten kanske gjorde sitt till men det var verkligen en höjdare och ofta skrattade jag tills tårarna flödade. Scener såsom den ömma moderns kamp om att finna sonen en lämplig brud och skryta med att min son minsann har en större och bättre än din son eller när den pinsamme charmören trampade i klaveret på restaurang och alltid fick räcka upp handen och säga "Check, please!". Underbart! :)

På tal om curry nam nam så fortsätter jag mitt fusion tema här på bloggen... indiskt och thai var en bra kombination så här kommer en krämig currygryta i dess anda.


Currygryta med aubergine och kikärtor (ca 4 portioner)
1 aubergine, halverad och skuren i längder
1-2 msk olja
0,5 msk svarta senapsfrön
5-6 curryblad (om man har, annars går det bra utan)
1 lök, finhackad
0,5-1 tsk chiliflakes
1 tsk garam masala (Ta 2 tsk för mer hetta och smak.)
1 tsk malen koriander
1 tsk gurkmeja
200-300  ml kokosmjölk
3 tomater, skurna i kvartar
ca 2 dl vatten
200 g kikärtor (skölj om de tas från färdig burk)
salt, smaka av med

Hetta upp olja i en stor panna och stek auberginen. Lägg de åt sidan. Hetta än en gång olja i pannan och tillsätt senapsfrön och curryblad. Stek lätt i 30-40 sekunder och lägg i löken. Stek tills löken mjuknat och börjar bli gyllene.

Tillsätt chiliflakes, garam masala, koriander och gurkmeja. Stek kryddorna lite lätt så aromen frigörs. Tillsätt kokosmjölk, tomater och vatten. Låt småputtra i 20-25 minuter tills grytan blir krämig och tjock. Tillsätt till sist kikärtor, aubergine och smaka av med salt. Låt allt koka ihop i 5-8 minuter och servera currygrytan med basmatiris eller naan. Njut!

Tips! Byt gärna ut aubergine mot exempelvis squash och paprika för att få variation.

English
Curry stew with eggplant and chickpeas (about 4 servings)
1 eggplant, halved and cut into lengths
1-2 tbsp oil
0.5 tbsp black mustard seeds
5-6 curry leaves (if you have, otherwise it is fine without)
1 onion, finely chopped
0.5-1 tsp chiliflakes
1 tsp garam masala (Take 2 teaspoons for more heat and flavor.)
1 tsp ground coriander
1 tsp turmeric
200-300 ml of coconut milk
3 tomatoes, cut into quarters
about 1 cup water
200g chickpeas (rinse if they are canned)
salt, season with

Heat oil in a large pan and fry the eggplant. Put them to the side. Heat once again oil in the pan and add the mustard seeds and curry leaves. Fry lightly for 30-40 seconds and add the onions. Fry until the onion has softened and becoming golden.

Add chiliflakes, garam masala, coriander and turmeric. Fry the spices lightly so the aroma is released. Add the coconut milk, tomatoes and water. Let simmer for 20-25 minutes until the stew becomes creamy and thick. Last add chickpeas, eggplant and season with salt. Let everything simmer for 5-8 minutes and serve curry stew with basmati rice or naan. Enjoy!

Tip! Change the eggplant for squash or red bell pepper for a change.


Wednesday, February 13, 2013

Grillad portabelloburgare

Varde ljus... och det vart ljus. Äntligen, äntligen har ljuset börjat återvända och det är ljusare till lite senare på eftermiddagen, hurra! Jag mår så mycket bättre och är mindre trött. Helt klart är det att man saknar solljus och kanske även D-vitamin i kroppen så här när vinterhalvåret börjar lida mot sin senare del. Äta mycket frukt och grönt, röra på sig och göra smoothies kan vara ett bra recept mot tröttheten.

Gör ni något speciellt för att hålla er pigga vid den här årstiden? Ljusterapi kanske? Eller så kan ni tillaga dagens smakrika portabelloburgare... för vem kan säga nej till den här godingen? I synnerhet om man gillar dischångsenap! :)

Ljuset ger inte bara pigghet utan även fina bilder. Är så nöjd med bilderna jag tar på helgerna... tänk om vardagskvällarna kunde bli ännu ljusare? Snart så... en matbloggares dröm går i uppfyllelse när det är ljust hela kvällen lång :)

Grillad portabello burgare (2 st)
2 msk dijonsenap
1 msk balsamvinäger
2 stora portabellosvampar
2 tjocka skivor från bifftomat
2 ciabattabröd, grillade i grillpanna (eller grill)
2-4 skivor röd lök
rucola

Blanda dijonsenap och balsamvinäger. Borsta hälften över portabellon och grilla 2-3 minuter på varje sida i en grillpanna (eller på grillen).

Lägg en tomatskiva i det grillade brödet och häll över resten av dijonsåsen. Lägg på portabello, röd lök och massor av rucola.

Smaklig måltid!

Monday, February 11, 2013

Kokosnöts dahl

Den kommande veckan är det min tur att vara inspiratör för projektet Vegetarian For A Year. Jag har nämnt detta projekt tidigare och tanken är att de som vill äta vegetariskt/veganskt ska peppas, inspireras och även kunna ställa frågor till samtliga inom gruppen. Jag har inte varit så aktiv på sistone men nu är det min tur att visa lite av min vegetariska kokkonst.

Idag bjuder jag på en härligt krämig dahl (stavas även dhal, daal eller dal). Dahl är en indisk gryta som brukar innehålla linser, kikärtor eller bönor. Jag har försökt mig på en food fusion mellan indiskt och thailändskt i den här rätten; kokosmjölk, kryddor, linser och den krispiga lök toppingen med smak av lagerblad...  enjoy lots!


Kokosnöts dal (4-6 portioner)
2,5 dl röda linser
1 burk kokosnötsmjölk (400 ml)
2 tomater, skurna i bitar
1 tsk gurkmeja
1 grön långsmal chili, finhackad (för mindre hetta kärna ur och ta bort den vita väggen inuti chilin)
2 lökar, en finhackad och den andra skivad
ca 3 dl vatten
1 tsk svarta senapsfrön
2-3 lagerblad
2 msk olja
salt, smaka av med

Blanda linser, kokosmjölk, tomater, gurkmeja, chili, finhackad lök, vatten och lite salt i en kastrull. Låt koka i ca 20 minuter tills linserna är mjuka. Smaka av och tillsätt ev mer salt.

Hetta upp olja i en stekpanna och stek den skivade löken, lagerblad och senapsfrön tills löken är krispig. Strö lökblandningen över kokosnötsdahlen och servera med naan, chapati eller basmatiris.

Njut av den krämiga dhalen!

Saturday, February 9, 2013

Blixten tårta och en till tårta!

Då var det dags att göra tårtor i hushållet igen. Nu var det ett bra tag sedan sist... minns ni vilken tårta vi gjorde senast? Visst var det en smurftårta till Emmy i juni månad. Lilla Max har fyllt 1 år och ska ha kalas idag för sin familj och vänner... över 60 personer inbjudna och han (nåja storasyster) hade två önskemål om tårtor...

självklart en Blixten McQueen tårta, alla småkillars dröm! (Det snöar ute så att fota tårtan snabbt är en utmaning i sig...)

Huvudpersonen måste få ett eget zoomat foto som sig bör. Jodå, det är finaste maken som har modellerat bilen!

Och en fotbollstårta! Fotbollar är både roliga att leka med men även goda att äta :)

Kunde kanske ha lagt till grässtrån utmed kanten längst ned... men jag är ändå nöjd med tårtan.

Tårtorna bestod av ljusa luftiga bottnar, fyllda med Dumlefluff och rårörda jordgubbar med grädde/marsan respektive rårörd mango med grädde/marsan, spacklad meed grädde, täckt och dekorerade med Sugarpaste med vit chokladsmak. All modellering är gjord i Sugarpaste med vit chokladsmak förutom det svarta som är sugar dough.

Tyvärr så fick jag i sista stund veta att Max blivit sjuk och att det stora kalaset är inställt. Max föräldrar kommer ändå att hämta tårtorna så sonen får sig en liten smakbit. Krya-på-dig kramar till Max och ett stort grattis på 1-årsdagen önskar hela familjen, kram!

Wednesday, February 6, 2013

Blomkålssoppa

Blomkål, potatis och purjolök i en smakrik och rustik kombination. Len och krämig är dagens blomkålssoppa och för er med normala smaklökar kommer det inte att fattas någonting... jag måste dock vara en aning "miljöskadad" för jag vill ha spiskummin i nästan alla mina soppor nuförtiden. Vad tror ni, har jag blivit mattokig månne tro eller vad är det frågan om?

För övrigt har veckan flutit på i en rasande takt. Igår kväll var jag på ett informationsmöte för vår äldste son som till hösten börjar nollan. Liten blir stor, himmel, vart har tiden tagit vägen? Skolan verkar vara kanon och magkänslan säger att det här blir bra!


Blomkålssoppa (ca 4-5 portioner)
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, finhackas
1 purjolök, skölj och hacka
250 g potatis, skala och tärna grovt
1 blomkålshuvud (ca 350 g), skär i grova bitar
ca 7,5 dl mjölk
2,5 dl matlagningsgrädde
1-2 grönsaksbuljongtärningar
0,5 msk vitvinsvinäger
flingsalt
svartpeppar från kvarn

Fräs purjo- och vitlöken i oljan i en gryta utan att den får färg. Tillsätt potatis, blomkål, mjölk, grädde och buljong.

Sjud grönsakerna under lock tills de är mjuka. Mixa till en soppa med stavmixer och smaksätt med vinäger, salt och peppar.

Servera soppan varm med ett gott bröd till. Bon appétit!

Receptet kommer från Leila Lindholm.

Sunday, February 3, 2013

Lompe - potatisbröd

Har ni kokt potatis över? Då tycker jag att ni ska testa att göra lompe. Lompe är ett norskt tunnbröd som antingen äts som det är med smör, viras runt en korv eller varför inte fylla och använda tunnbröden som wrap/tortilla? Denna gången åt vi bara med smör men nästa gång ska vi fylla bröden med en massa gottigheter.

Annars har helgen flutit på i en rasande takt. Igår var det dags för första delfinalen i melodifestivalen och ni som följer mig på Facebook vet vad vi åt för gott med vännerna. :) Jag måste erkänna att gårdagens startfält kändes inte bra alls... jag hoppas det blir bättre kommande veckor. Såg ni melodifestivalen och vad tyckte ni om den?


Lompe - norskt tunnbröd med potatis (6 bröd)
500 g  potatis, kokt
1 tsk  salt
ca 1,5 dl  vetemjöl

Riv den kokta potatisen på rivjärnets fina sida eller använd en potatispress. Strö över salt och blanda ner det mesta av mjölet. Arbeta ihop med händerna till en fast deg. (Potatisar innehåller olika mycket vätska vilket påverkar mjölåtgången.)

Mjöla köksbänken och rulla degen till en cirka 20 cm lång rulle. Skär den i sex delar.

Kavla ut varje del till en rund kaka med ungefär 10-15 cm diameter.

Värm en stor stekpanna och grädda ungefär två minuter på varje sida. Använd inget matfett i pannan. Låt bröden svalna under en handduk. Ät som de är med smör, vira runt en korv eller fyll och använd som wrap/tortillabröd.

Lompe bubblar upp i stekpannan och blir som en rund fin boll... nästan som indiska chapati ;)

Friday, February 1, 2013

Linssoppa med spenat

Idag är det vegetariska dagen och självklart måste en blogg som är helvegetarisk lyfta fram dagen! Dagar att fira finns det gott om, kika in hos temadagar som har koll på detta. Visste ni om att det bl a finns nutelladagen, tandborstbytardagen, semikolonets dag och myggholkens dag? Ja, många temadagar finns det... undrar vem som har kommit på alla dessa dagar? Skoj måste de ha haft längs vägen kan tyckas. ;)

Dagen till ära får det bli en linssoppa/linsgryta med spenat jag bjuder på... mättande och full med näring - en vitaminkick så här i början av februari när man (åtminstone jag) behöver fylla på energidepåerna!


Linssoppa med spenat (4 portioner)
2,5 dl linser (röda eller gröna)
1 msk olja
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 tsk malen spiskummin
1 krm hela spiskummin (valfritt)
1 tärning grönsaksbuljong
8 dl vatten (lite mindre vatten om du vill ha en linsgryta)
2 tomater, skurna i bitar
100 g strimlad spenat (fryst går också bra)
1 tsk rivet citronskal
salt och peppar

Skölj linserna och blötlägg dem om så önskas. Fräs lök, vitlök och spiskummin i olja i ca 2 min.

Lägg i linserna, smula på buljongen och häll på vattnet. Låt koka ca 20-30 min under lock. (Koktiden varierar beroende på om linserna blötlagts eller inte.)

Smaka av med citronskal, salt och peppar och avsluta med att röra ner spenaten.

Rätten kan serveras allena som soppa eller, om du minskar lite på vattnet, som gryta med kokt ris/råris till.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...