Tuesday, December 24, 2013

God Jul! - Merry Christmas!

God Jul önskar jag er allihopa! Nu väntas några dagars skön avkoppling med familj & vänner!

Happy Holidays and a very Merry Christmas to you all!

Ätbart träd som barnen gjort med avokado, granatäppelkärnor och sharonfrukt överst som stjärna.
Edible tree made by the kids; avocado, pomegranate seeds and sharon/persimmon fruit.

Friday, December 20, 2013

Grönkålssoppa - Kale Soup

Inte många dagar kvar till dopparedan... längtar ni eller känner ni av julstressen? Nej, här har inga julklappar inhandlats ännu men vi köper inte så många så jag tar det med ro. Vi leker en julklappslek på julafton där en klapp för ca 100-150 kr ska cirkulera runt. Den tycker jag nästan alltid det är svårast att köpa till. Brukar ni ha julklappslek och i så fall vad köper ni till den? Jag gjorde grönkålssoppa häromdagen. Gott, näringsrikt och enkelt... vad mer kan begäras? Soppa är alltid gott även om det inte är bitande kalla vindar ute.

Not many days until Christmas Eve now. Yes, you read right. In Sweden we celebrate Christmas on Christmas Eve with the family and with a traditional christmas table (julbord) with many yummy things to eat (yes, even for a vegetarian). On Christmas Day the church is visited (those who attend it). I made kale soup the other day. Tasty, nutritionable and simple.... what more can one ask for? Soup is always nice to have even if it's not that cold outside.

Inte den vackraste soppan... men mycket smakrik och god!
Not the most beautiful soup... but it's still very tasty!
Grönkålssoppa (4 port)
250g färsk grönkål (eller 400g fryst)
2 potatisar, delade i bitar
1 stor lök, skivad
12 dl grönsaksbuljong (för fylligare soppa byt ut 2 dl vatten mot grädde/sojagrädde)
salt och peppar, smaka av med

Skölj grönkålen väl och låt den rinna av i ett durkslag. Koka upp buljongen och tillsätt potatis och lök. Låt koka tills potatisen är nästan mjuk och tillsätt sedan grönkålen. Låt koka några minuter tills grönkålen mjuknat (eller tinat).

Mixa soppan i mixer, matberedare eller med handmixer och värm sedan upp den igen.
Smaka av med salt och peppar. (Har du ingen mixer, så skär alla grönsaker i små bitar och koka dom mjuka. Då behöver soppan inte mixas.)

Servera gärna med brödkrutonger. Har du bytt ut vatten mot grädde/sojagrädde så tillsätt den i slutet.

Tips! Variera grönkålssoppa med att tillsätta två teskedar garam masala i slutet av koktiden, mums!

English
Kale Soup (Servings 4)
250g fresh kale (or 400g frozen)
2 potatoes, cut into chunks
1 large onion, sliced
12 dl (5 american cups) vegetable broth (for a more filling soup replace 2 dl (little less than 1 american cup) water to cream/soy cream)
salt and pepper, to taste

Rinse the kale well and let it drain in a colander. Boil the broth and add potatoes and onions. Allow to cook until the potatoes are almost soft, then add the kale.
Let cook for a few minutes until the kale is softened (or thawed).

Blend the soup in a blender, food processor or with a hand mixer and then warm it up again.
Season with salt and pepper. (If you don't have a blender, cut all the vegetables into small pieces and cook softly. The soup will then not need to be mixed.)

Serve with croutons. Have you changed some of the water to cream/soy cream add it at the end.

Tip! Vary the kale soup with adding two teaspoons garam masala at the end of cooking time, yum!

Sunday, December 15, 2013

Glöggkaka - Mulled Wine Cake

Tredje advent är redan här, tiden går så fort! Tyckte det nyss var slut på sommarsemestern och nu är det snart åter igen dags för lite välbehövlig ledighet. Kikar jag ut genom fönstret så kan man nästan tro att det är augusti och inte december månad. Jag ska dock inte klaga för det milda vädret gör ju att jag inte fryser. Denna glöggkaka gjorde jag häromdagen när vi skulle hem till finaste svärmor för fika. Jag gillar nötter och torkade frukter i både bröd och kakor så javisst, tummen upp från min sida!

The third Sunday (third advent as we call it in Sweden) has arrived. I think time passes very quickly! It seemed like yesterday it was August and now it's suddenly the month of December. If I look outside though it still looks like August. I will not complain because the mild weather doesn't make me freeze. This Mulled Wine Cake I made the other day when we went to my mother-in-law. I like nuts, seeds and dried fruits in both bread and cakes so this means a big thumbs up from me!

Glöggkaka
150 g torkade fikon (ca 10 st)
0,5 dl glögg
200 g kokosolja/smör/mjölkfritt margarin, rumsvarmt
3 dl råsocker/rörsocker eller stevia (använder du stevia räcker det med en mindre mängd, läs på förpackningen hur mycket just den stevian motsvarar)
4 st ägg eller använd produkten "No egg"
150 g mörk choklad
100 g valnötter
1 paket pepparkakskryddor, (ca 15 gram) eller gör din egna
3,5 dl valfri mjöl (ex vetemjöl, bovetemjöl, mandelmjöl)
0,5 tsk bakpulver
100 g tranbär

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform.

Klipp bort den hårda kvisten på fikonen och skär dem i små bitar. Häll över glögg och låt fikonen ligga och dra 10-15 minuter.

Vispa ihop smör/margarin och råsocker med elvisp. Tillsätt äggen. Hacka chokladen och valnötterna grovt. Blanda pepparkakskrydda, vetemjöl och bakpulver i en separat bunke.
Vänd ner mjölblandningen, choklad och valnötter i smeten. Tillsätt fikon/glöggblandningen och tranbär i smeten. Blanda försiktigt ihop allt.

Häll upp i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter, känn i slutet med en sticka så glöggkakan är torr. Njut!

English
Mulled Wine Cake
150g dried figs (about 10 figs)
0.5 dl (1/4 american cup) mulled wine
200 g coconut oil/butter/dairy-free margarine, room-temperature
3 dl (1 american cup is 2,4 dl) cane sugar or stevia (if stevia is used take a small amount, read on the package how much that particular stevia is equivalent to ordinary sugar)
4 eggs or use egg replacement product "No egg"
150g dark chocolate
100 g walnuts
15g gingerbread spices or make your own spice
3,5 dl (1 american cup is 2,4 dl) flour of choice (eg all purpose flour, buckwheat flour, almond flour etc.)
0.5 tsp baking powder
100 g of cranberries

Preheat the oven to 175C/350F. Take a cake form/mould, lubricate and sprinkle it with crumbs.

Cut away the hard branch of the figs and cut them into small pieces. Pour over mulled wine and let the figs soak for 10-15 minutes.

Beat together butter/margarine and raw sugar/stevia with an electric handmixer. Add eggs/No egg replacement. Chop the chocolate and walnuts coarsely. Mix gingerbread spices, flour and baking powder in a separate bowl. Fold in the flour mixture, chocolate and walnuts into the batter. Add figs/mulled mixture and cranberries into the batter. Blend everything carefully.

Pour the batter into the cake form/mould and bake in middle of the oven for about 50 minutes. At the end of the baking time, feel with a stick that the mulled cake is dry. Enjoy!

Monday, December 9, 2013

Tasty Snickers Bites

Varning! Dessa är mycket beroendeframkallande och dessutom utan vitt raffinerat socker i, mums! Jag har alltid velat testa en sådan här variant av snickers och äntligen har jag testat den. Läckerbitar helt enkelt, jag tror jag inte behöver säga att de försvann i ett nafs? Ska snart göra en sats till. Kanske något för årets julbord?

Warning! These are very very addictive and without any refined white sugar, yay! I have always wanted to try this version of a snickers bar and finally I have tried it. Lovely indeed and they disappeared within a few hours. I will soon have to do some more... something for Christmas maybe?

Bara jag ser på bilden längtar jag efter dom igen :)
Yummylicious!
Läckra snickersbitar (ca 15 mindre bitar eller 6-8 bars)
Lager 1
4 dl cashewnötter
14-16 dadlar
1 tsk rå kakaopulver
2 krm havssalt

Lager 2
7-8 msk mandelsmör
2-4 tsk agavesirap
14-18 dadlar
2 msk kokosfett (kan uteslutas men använd lite fler dadlar eller mer agave så det inte blir för torrt)
2 krm havssalt

Överst:
en handfull jordnötter (om du vill kan du använda färdigrostade eller rosta dom lite lätt själv)
70g mörk choklad

Lager 1: Mixa cashewnötter först och tillsätt sedan dadlar, rå kakao och havssalt. Mixa lite till. Känns massan för torr så kan fler dadlar tillsättas. Bred ut massan i en form och tryck till ordentligt med en sked/handen.

Lager 2: Mixa samtliga ingredienser i lager 2. Bred massan över det första lagret.

Överst: Rosta jordnötter lite lätt om du önskar och strö över formen. Smält lite mörk choklad och ringla över. Förvara formen en stund i kylskåpet, ta ut och skär i önskad form.  Njut av godingarna!

English
Tasty Snickers Bites (approx. 15 smaller bites or 6-8 bars)
First layer:
4 dl cashews (1 american cup is 2,4 dl)
14-16 dates
1 tsk raw cacao powder
2 pinches of sea salt

Second layer:
7-8 tbsp almond butter
2-4 tsp agave nectar
14-18 dates
2 tbsp coconut oil (optional but use more dates or agave nectar so it doesn't get too dry)
2 pinches of sea salt

Top:
a handful of peanuts (you can slightly toast them if you wish for a better taste)
70g dark chocolate

First layer: Mix/blend cashews in a food processor, add the dates, raw cacao and the sea salt. Mix some more. If it feels too dry some more dates can be added. Spread the mixture into a form/mold and press down firmly with a spoon/hand.

Second layer: Mix/blend all the ingredients in a food processor. Spread the mixture over the first layer.

Top: Toast the peanuts slightly if you wish and sprinkle over the form/mold. Melt the dark chocolate and drizzle. Put it in the fridge for a while, take out and cut in suitable size. Mmmm, enjoy!

Wednesday, December 4, 2013

Grönkålschips - Crispy Kale Chips

Har ni testat att göra grönkålschips? Om inte kan jag varmt rekommendera det! Jag har sagt det snart två år nu att jag ska göra dessa chips men det har helt enkelt inte blivit av förrän nu. Så gott och krispigt det blev! Som sagt, rekommenderas varmt och ni lär inte bli besvikna. Jag lovar.

Have you tried making your own kale chips? If not I can highly recommend it! I have thought of doing these kale chips for two years now and finally it's done. They were crispy and such a delight! As I said, I highly recommend these and you won't regret doing them. I promise.

Vilka små läckerbitar... måste göras snart igen för dessa försvann i ett nafs.
Pure deliciousness on a plate... I have to make them soon again.
Grönkålschips
en bunt med grönkål, skär bort den grova mittstjälken
olivolja
havssalt och blandade torra örtkryddor efter smak

Sätt ugnen på 150 grader.

Skölj grönkålen noga och låt den bli ordentligt torr. Skär/riv kålen i mindre bitar och lägg i en skål. Häll i olivolja, havssalt och örtkryddor efter smak och gnid in blandningen i kålen ordentligt. (Jag tog flingsalt chili och lite örtsalt den här gången.)

Sprid ut bladen i ett jämnt lager på en bakpappersklädd plåt. Rosta i ugnen i ca 15 minuter tills bladen är krispiga. Rör om försiktigt då och då. Låt kallna och njut, njut, njut!

English
Crispy Kale Chips
a bunch of kale, cut off the rough stem in the middle
olive oil
sea ​​salt and mixed dried herbs to season

Preheat the oven to 150C/300F.

Rinse green kale thoroughly and let it dry properly. Cut/tear the kale into small pieces and place in a bowl. Pour olive oil, sea salt and herbs to taste and rub the mixture into the kale properly. (I took chili salt flakes and a little herb salt this time.)

Spread the leaves in an even layer on a plate, which is covered with a sheet of baking paper. Roast in the oven for about 15 minutes until the leafs are crispy. Stir gently occasionally. Let it cool and enjoy lots!

Sunday, December 1, 2013

Bulgurfylld paprika - Stuffed Bell Peppers

Trevlig första advent! Lite julstämning i huset men ingen när det gäller det som finns utanför fönstret. Vi har sol, grönt gräs i trädgården och ingen snö så långt ögat kan nå. Känns mer som september än första advent tycker jag. Men första advent är det, julkalendern har setts och första ljuset har tänts. Idag bjuder jag på läckra bulgurfyllda paprikor. Lite julstämning om ni bestämmer er för att krydda bulguren med saffran istället för gurkmeja - oavsett vilket ni väljer kommer rätten att få en härligt gul färg!

First advent has arrived. In Sweden we countdown each Sunday before Christmas Eve with first, second, third and fourth advent. We have special Christmas candlestick with four candles in it and we lit one for every Sunday. Today there seems almost like September and not the 1st of December. The sun is shining outside and the grass in the garden is green. I have made these bulgur stuffed bell peppers and you can spice the bulgur with either saffron or turmeric. Regardless of which you decide upon you will have a lovely yellow color!

Härliga färger i juletider!
Lovely Christmas colors!
Bulgurfylld paprika (3-4 portioner)
2 dl bulgur
1 krm saffran eller 2 krm gurkmeja
salt, svartpeppar och ev cayennepeppar
3 stora paprikor
riven ost att strö över

Tomatsås
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1/2 tsk chiliflakes
1 burk krossade tomater eller 3-4 färska tomater, finhackade
salt och peppar, smaka av med

Koka bulguren enligt anvisning på förpackningen men lägg i saffran eller gurkmeja i vattnet (och cayennepeppar om du så önskar). (Saffranet ger smak men det går lika bra med gurkmeja som ger en härlig gul färg).

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i en kastrull tillsammans med chiliflakes. Tillsätt tomater och smaka av med salt och peppar. Låt småkoka under lock i ca 10 min.

Blanda bulgur och tomatsås tillsammans (blir det tomatsås över så spara och se nedan vad du kan göra med den.)

Dela paprikorna på längden, ta bort kärnhusen. Koka dem tre minuter i lättsaltat vatten. Fyll dem sedan med bulgurröran och strö över riven ost.

Blir det tomatsås över, häll ut den i den ugnssäkra formen. Placera de fyllda paprikorna ovanpå. Gratinera i ugn 250°C i ca 10 minuter tills de fått fin färg. Smaklig måltid!

English
Bulgur Stuffed Bell Peppers (3-4 servings)
2 dl (1 american cup) bulgur
1 pinch saffron or 2 pinches of turmeric
salt, black pepper and cayenne pepper (optional)
3 large bell peppers
grated cheese to sprinkle on top (optional)

Tomato sauce
1 onion
1 clove of garlic
1 tbsp olive oil
1/2 tsp chili flakes
1 can of crushed tomatoes or 3-4 fresh tomatoes, finely chopped
salt and pepper, to taste

Cook the bulgur according to package instructions but add saffron or turmeric in the water (and cayenne pepper if you wish). (The saffron adds flavor but it goes equally well with turmeric that gives a beautiful yellow color).

Peel and finely chop the onion and garlic. Fry in a pan with chiliflakes. Add tomatoes and season with salt and pepper. Let simmer, covered, for about 10 minutes.

Mix the bulgur and tomato sauce together (will it be tomato sauce over, save and see below what you can do with it.)

Share the peppers lengthwise and remove the cores. Boil them three minutes in lightly salted water. Fill them with bulgur mixture (and sprinkle with grated cheese if you wish).

If you get tomato sauce over, pour it out into the oven pan. Place the stuffed peppers on top. Bake in oven 250 °C/480F for about 10 minutes until golden. Enjoy lots!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...