Sunday, March 30, 2014

Chocolate Banana Ice Cream

Överblivna mogna bananer hemma? Skär dom i bitar och frys in! Släng i några bananslantar i en smoothie eller varför inte göra den här goda glassen?! Bananglass är faktiskt riktigt gott och du kan variera det genom att ha i valfritt nötsmör (eller varför inte Nutella mums), rostade hackade nötter och mandlar eller andra frukter och bär. Annars har vi haft en helt fantastisk helg, solen har strålat riktigt varmt och vi har suttit med släkt och vänner på altanen i dagarna två... dessa första vårdagar är de bästa. Man har allt framför sig och det är bara underbart att se både trädgård och grannar vakna till liv.

Leftover ripe bananas at home? Cut them into chunks and freeze! Throw in some banana pieces in a smoothie or why not make this delicious ice cream?! Banana ice cream is actually really good and you can vary it by having nut butter (or why not Nutella mmm), toasted chopped nuts and almonds or other fruits and berries. We had a fantastic weekend, the sun has been shining really hot and we have sat with family and friends on the patio both days ... these first spring days are the best and it's just wonderful to see both garden and neighbors awakening.

Bananchokladglass (2 portioner)
2 mogna bananer, skivade och frusna i minst 6 timmar
1 msk rå kakao (eller 1,5 msk Nutella) Används rå kakao bör lite sötning användas (agavesirap eller annat valfritt).
2-3 msk kokosmjölk
5 valnötter, grovt hackade

Mixa frusna bananbitar, kokosmjölk och kakao/nutella till en krämig konsistens. Tillsätt valnötter och servera omedelbart. Njut av glassen!

English
Chocolate Banana Ice Cream (2 servings)
2 ripe bananas, cut into chunks and frozen for at least 6 hours
1 tbsp raw cacao (or 1,5 tbsp chocolate hazelnut spread) If raw cacao is used a drizzle of agave nectar or other sweetener will be suitable.
2-3 tbsp coconut milk
5 walnuts, roughly chopped

Add the frozen bananas, coconut milk and the cacao/chocolate hazelnut spread to a food processor; pulse and blend until smooth. Add the chopped walnuts and serve immediately. Enjoy!

Monday, March 24, 2014

Raw Food Chocolate Mousse Cake

Då var det dag igen! Födelsedagsfirande för vår yngste son... jag kan inte förstå att han redan fyller 4 år! Tyckte han nyss anlände, tiden går verkligen fort när man har det trevligt så är det helt enkelt. :) Jag ville testa att göra en raw tårta och vad säger man? Jag och hälften av sällskapet fullkomligt älskade den! Den andra hälften knorrade och ojade sig så in i.... haha. Vad sonen tyckte? Njae... han smakade på den i stort sett 5 sekunder och sen spottade han bestämt ut den och sa blääähh mamma! Haha, tji fick jag! Framöver får det bli en gammal hederlig tårta (eller rulltårta som han älskar!). Jaja, experimenterar man inte så får man inte reda på vad de små liven tycker om. Jag å andra sidan fullkomligt älskade tårtan! Stort plus att den var så enkel att tillaga och den kan förberedas kvällen innan om så önskas.

This weekend we celebrated my youngest son who turned 4 years old. Time really flies... it seems like he just arrived a while ago and he is already this big. :) I wanted to make a raw food cake just to try it amongs family and friends. What can I say? Half of the company loved it and the other half didn't enjoy it that much. What did my son think? Well, he had it in his mouth for about 5 seconds and then he spitted it out and said loud and clearly yuk mommy! Haha! Next time I will have to make a traditional birthday cake for him. But it's always good to experiment with food... this way I know what the little ones like and don't. I on the other hand completely loved the cake! It's also very easy to make and you can prepare it the evening before if you wish.

Läckert god och garnerad med härliga frukter och bär!
Yummilicious and garnished with fresh fruits and berries!
Raw food chokladmoussetårta (ca 8-10 personer)
Botten:
3 dl blandade nötter (jag tog mandlar och cashewnötter)
1 msk rå kakao
10 färska dadlar

Chokladmoussetopping:
4 bananer
3 avokado
6 msk rå kakao
6 msk kokosolja, smält
2 tsk ekologiskt vaniljpulver
3 msk kokos- eller agavesirap eller annat sötningsmedel som önskas

Mixa nötter och rå kakao till ett mjöl. Lägg sedan i dadlar och mixa till en kletig smet. Lägg ut smeten i en form och ställ in den i frysen.

Mixa bananer, avokado, kakaopulver, smält kokosolja, vaniljpulver och kokos- eller agavesirap till en fluffig smet. Ställ in den en stund i frysen och förvara den sedan i kylen en stund innan den ska smetas över tårtbotten.

Garnera tårtan med valfri färsk frukt och bär. Jag använde jordgubbar, blåbär och passionsfrukt. Även mörk choklad hade varit gott. Mumsfillibaba!

English
Raw Food Chocolate Mousse Cake (servings approx. 8-10)
Crust:
3 dl (almost 1,5 cups) mixed nuts (I used almonds and cashews)
1 tbsp of raw cacao
10 fresh dates

Chocolate Mousse:
4 bananas
3 avocado
6 tbsp raw cacao
6 tbsp coconut oil, melted
2 tsp organic vanilla powder or pure vanilla extract
3 tbsp coconut nectar/agave nectar or other sweetener of choice

Mix nuts and raw cacao into a flour. Then add the dates and mix to a sticky batter. Place the mixture into a mold and set it in the freezer.

Mix bananas, avocados, cacao, melted coconut oil, vanilla and coconut/agave nectar to a fluffy batter. Set it for a while in the freezer and store it in the fridge for a while before smearing it over the cake base.

Garnish the cake with fresh fruits and berries of your choice. I used strawberries, blueberries and passion fruit. Also dark chocolate is good. Yummilicious!

Wednesday, March 19, 2014

Guacamole Wraps

Avokado-temat fortsätter på bloggen och eftersom jag älskar guacamole känns sådana här måltider som en fest. Denna wrap svänger du ihop enkelt och snabbt samtidigt är den dessutom perfekt att äta när man är "på språng" så att säga. Som ni förstått är det en raw wrap men den skulle kunna kompletteras med stekta soja-, quorn- eller seitanfiléer (eller andra valfria filéer).

The Avocado theme continues and since I’m a huge guacamole fan needless to say, meals like these feels like a feast. This wrap is very quick and easy to make and a perfect thing to have on the go! It's a raw wrap but it can be complemented with fried soya, quorn or seitan fillet (or similar).

Att äta regnbågen är både nyttigt och gott!
To eat the rainbow is both healthy and yummy :)
Guacamole Wraps
Guacamole
1 stor och mogen avokado, urkärnad
1 vitlöksklyfta
1 msk hackad röd lök
1 lime, saften av
färsk koriander (valfritt)
1 krm örtsalt
1 krm chili eller en bit av en jalapeño

Guacamole är snabbt och enkelt att göra. Mixa allt i en mixer och du är klar! Smaka av om mer salt, kryddor behövs.

Wraps
fullkornstortilla eller andra valfria tortilla
sallad, tvättad
1 morot, strimlad
en handfull körsbärstomater, skivade
liten bit gurka, tärnad
1 gul paprika, skuren i stavar
1 röd lök, finhackad

Montera ihop wrapsen; börjar med två rågade matskedar av guacamole och därefter grönsakerna. Vira ihop allt och bara njut, smaklig måltid!

English
Guacamole Wraps
Guacamole
1 large and ripe avocado, pitted
1 clove of garlic
1 tablespoon of minced red onion
1 lime, juice of
fresh coriander/cilantro (optional)
1 pinch of herbal salt
a pinch of chili or a bit of a jalapeño

The guacamole is quick and easy to make. Mix/blend everything in a blender and you are done! Taste if more spices is needed.

Wraps
whole wheat tortilla or other wraps of choice
lettuce, washed
1 carrot, shredded
a handful of cherry tomatoes, sliced
a bit of an cucumber, diced
1 yellow bell pepper, cut in slices
1 red onion, finely chopped

Assemble the wraps starting with two heaping tablespoons of guacamole and the veggies. Wrap it all together and just enjoy, bon appétit!

Sunday, March 16, 2014

Quinoa Salad Stuffed Avocados

Vem älskar inte avokado? Jag är en av de där som fullkomligt älskar avokado i det mesta... allt från smoothies och sallader till guacamole eller att fylla dom som jag har gjort här. Att fylla avokado med quinoasallad var ett mycket bra drag tycker jag (om jag nu får säga det själv). Rätten kan serveras både som förrätt/aptitretare eller som en lunchsallad (men med fler fyllda avokadohalvor i så fall.)

Who doesn't loves Avocado? I am one of those who completely and uttlery love them in almost everything... from smoothies and salads to guacamole or to stuff them like I have done here. If I may say it myself; to stuff an Avocado with quinoa salad was a great thing to do. It can be served as a starter/appetizer or as a lunch salad (but then stuff some more avocados).

Nyttiga fibrer och fetter från den här fräscha rätten kommer att hålla dig mätt och i fokus för timmar framöver.
The healthy fats and fiber from this fresh dish will keep you full and focused for hours.
Quinoafylld avokado (2 fyllda avokadohalvor)
1 Avokado
1/2 dl quinoa
en handfull plommon/körsbärstomater, skurna i bitar
liten bit gurka, skuren i bitar
1/2 röd lök, finhackad
färsk persilja, hackad
1 tsk olivolja
1/2 msk färskpressad citronsaft
1/4 tsk vitlökspulver
örtsalt och svartpeppar, att smaka av med

Koka quinoan enligt anvisningar på paketet och ställ åt sidan.

Kombinera persiljan med olja, citronsaft, vitlökspulver, örtsalt och svartpeppar.

Blanda tomat, gurka och lök tillsammans med quinoa. Häll dressingen över quinoablandningen tills den är jämnt fördelad.

Skär avokadon i halvor och ta bort kärnan. Toppa med quinoasalladen och bara njut!

English
Quinoa Salad Stuffed Avocados (makes 2 avocado bowls)
1 Avocado
1/4 cup dry quinoa
a handful plum or cherry tomatoes, cut in pieces
a bit of cucumber, cut in pieces
1/2 red onion, finely chopped
fresh parsley, chopped
1 tsp olive oil (optional)
1/2 tbsp fresh squeezed lemon juice
1/4 tsp garlic powder
herbal salt and black pepper to season with

Cook the quinoa according to package instructions and set aside.

Combine the parsley with oil, lemon juice, garlic powder, herbal salt and black pepper.

Add the tomato, cucumber and onion to the quinoa. Pour dressing over the quinoa mixture until it is evenly coated.

Cut the avocado in half and remove pit. Top with even parts of quinoa salad and enjoy lots!

Thursday, March 13, 2014

Mediterranean Tomato Soup

Soppa, jag älskar soppor i alla dess former! Fast det vet ni nog om redan. Det bästa med soppa är att man kan slänga ihop det som man har hemma och koka ihop till något gott. En slags kylskåpsrensare skulle man kunna kalla det. Den här Medelhavssoppan är verkligen fiffig på det viset. Man kan helt enkelt variera sig med de grönsaker man har liggandes hemma. Jättebra tycker jag som inte vill slänga grönsaker i onödan (även om de ser halvtaskiga ut).

Soup, I love soups of all kind! I think you already knew that if you are following me here on the blog. The best thing with a soup is that you can throw in what you got at home. You can possibly call it a "fridge cleaner". This Mediterranean Tomato Soup is great in that way, you can variate with those vegetables that you have at home. It's a great way of not throwing away veggies that have seen better days.

Medelhavssoppa med tomater (ca 2-3 portioner)
200g grönsaker av valfri sort ex aubergine, zucchini, selleri, morot etc. Jag tog aubergine och morot den här gången.)
1 msk olja
1 vitlöksklyfta, hackad
1 burk finkrossade tomater eller ca 400g färska tomater, skurna i bitar
2 msk tomatpuré
1.5 dl Ajvar Relish
1 st grönsaksbuljongtärning
1.5 dl valfri grädde (soja, vispgrädde etc.)
1 tsk timjan
1 liten nypa rosmarin (smula sönder fint mellan fingrarna)
2 tsk chilipeppar (lite mindre för mindre hetta)
ca 3-5 dl vatten beroende på hur tunn/tjock konsistens som önskas
salt och svartpeppar, smaka av med

Hetta upp olja i en panna och stek grönsaker och vitlök lite lätt. Blanda i samtliga övriga ingredienser i en kastrull och låt koka ihop i ca 15-20 min.

Antingen kan man äta soppan som den är eller göra som jag gjorde och mixa den slät. Toppa med lite kryddor och ev fetaost om så önskas. Servera med ett gott bröd till. Smaklig spis!

English
Mediterranean Tomato Soup (2-3 servings)
200g vegetables of your choice eg eggplant, zucchini, celery, carrot, etc. (I used eggplant and carrot this time.)
1 tbsp oil
1 clove garlic, chopped
1 can of finely crushed tomatoes or about 400g fresh tomatoes, cut in pieces
2 tbsp tomato paste
1.5 dl (1/2 american cup) Ajvar Relish
1 organic vegetable stock cube
1.5 dl (1/2 american cup) cream of your choice (soy cream etc.)
1 tsp thyme
1 small pinch of rosemary (finely crumble between your fingers)
2 tsp chili peppers (a bit less for less heat)
about 1,5-2 cups of water, depending on how thin/thick consistency required
salt and black pepper, to taste

Heat oil in a pan and fry the vegetables and garlic slightly. Mix in all remaining ingredients in a saucepan and cook together for about 15-20 min.

You can either eat the soup as it is, or do as I did and mix it smooth with a hand mixer. Top with some spices and possibly feta cheese if desired. Serve with a nice bread. Bon appétit!

Sunday, March 9, 2014

Raw Carrot Cake Bliss Balls

Vilken underbar helg vi har haft. Solen har skinit i dagarna två och det har känts som vår i luften. Jag är glad som ni säkert förstår och det har funnits tid till att umgås med släkt och vänner samtidigt som solens strålar har åtnjutits i massor. Härligt är det... nästan men bara nästan den bästa tiden på året!
Jag älskar även morotskaka och dessa bollar är ett enklare sätt att få till smaken utan att behöva stå och baka en kaka med frosting etc. Enkelt, snabbt och smidigt samtidigt som det smakar mumsfillibabba!

A lovely weekend is coming to an end. We have enjoyed the beautiful spring weather with family and friends and also tried to be outside and just feel the warmth from the wonderful sun. It has been fantastic... almost the best time of the year!
I love carrot cake and these raw carrot cake bliss balls are truly something special. Easy and quick to make and tastes really nice indeed!

Chiafröna gör att det blir extra power i bollarna.
Chia seeds make these bliss balls extra powerful.
Morotsbollar (ca 8 st)
1 stor morot, grovt strimlad
1 dl mandel
1/2 dl valnötter
4 dadlar
1/2 dl riven kokos
1 tsk chia eller linfrön
1/2 tsk kanel
en nypa muskotnöt (valfritt men det blir gott)

Blanda samtliga ingredienser i en matberedare/mixer och blanda tills det är "halvmalet". Lite bitar i gör inget tycker jag för det är bara gott med tuggmotstånd. (Mixa inte för länge eftersom nötter i sig släpper ut olja när de mixas.)

Forma till bollar och låt de stå och dra i kylskåpet i 1-2 timmar. Njut!

English
Raw Carrot Bliss Balls (yields 8)
1 big carrot, shredded or chopped
1 dl (1/2 cup) almonds
1/2 dl (1/4 cup) walnuts
4 dates
1/2 dl (1/4 cup) coconut, shredded (and unsweetened)
1 tsp chia seeds (or flaxseeds if you prefer that)
1/2 tsp cinnamon
a pinch of nutmeg (optional but it gets so tasty)

Combine all ingredients in a food processor and process until combined. Mixture can still be a bit chunky. I like it that way. (Be careful not to over-process nuts as these releases too much of the oil.)

Shape into balls and refrigerate for 1-2 hour. Enjoy lots!

Monday, March 3, 2014

Dark Chocolate Brownies

Nam, nam, nam! Detta är verkligen hur gott som helst kan jag lova er och hör och häpna, jag har bara haft brownie med på bloggen en gång tidigare. Fråga mig inte varför det har blivit så... förmodligen har jag gjort det för tre år sedan och sedan glömt bort dom... hur kunde jag det? Dessa brownies äts gärna med fördel dagen efter för då blir de sådär riktigt smarriga.... njut!

Nom, nom, nom! These brownies are ooey gooey and just delicious. This is the second time I have brownies on the blog but hopefully not the last... Last time was about 3 years ago and I wonder how I could forget about them? They are great to eat the same day but gets even more yummy the day after. Enjoy!

Jag är helt galet beroende av nötsmör i alla dess former... och i kombination med choklad mmm!
I'm totally crazy about nut butters of all kind... and in combination with chocolate oh my heaven!
Choklad Brownies (6-8 bitar)

2,5 dl vetemjöl eller annat valfritt mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 krm ekologiskt vaniljpulver
1 msk (rå) kakao eller 2 msk mörk chokladknappar
0,5 tsk havssalt
0,5 dl kokosolja, smält (annan olja går lika bra)
0,5 dl kokos- eller agavesirap eller annan sötning du önskar
lite mindre än 1 dl (0,8 dl) mjölk, jag använde mandelmjölk
2 mogna bananer, mosade

Topping
ev nötsmör (jag tog hemmagjort jordnötssmör)
100-150g mörk choklad, smält

Sätt ugnen på 165 grader.

Blanda samtliga torra ingredienser i en bunke och tillsätt de blöta. Smörj en avlång form (eller lägg bakplåtspapper i), häll över smeten och skjuts in i ugnen i ca 25-30 min (mindre tid om man vill ha lite kladdigare brownies). Känn med en sticka så kakan är klar.

När kakan svalnat kan ev lite nötsmör bres på och häll sedan försiktigt över den smälta mörka chokladen. Låt stå i kylskåpet i 1-2 timmar. Skär upp i bitar och förvara eventuellt överblivna brownies i kylskåpet. Njut i massor!

English
Chocolate Ooey Gooey Brownies (yields 6-8)
2,5 dl (1 cup) flour of choice (I used all-purpose)
1 tsp baking powder
1 tsp baking soda
a pinch of organic vanilla powder or  a few drops of vanilla extract
1 tbsp (raw) cacao or 2 tbsp dark chocolate chips
0,5 tsp sea salt
0,5 dl (1/4 cup) coconut oil, melted (or another oil of your choice)
0,5 dl (1/4 cup) coconut/agave nectar, maple suryp or other sweetener of your choice
0,8 dl (1/3 cup) milk of choice (I used almond milk)
2 ripe bananas, mashed

Topping
nut butter, I used homemade peanut butter (optional)
100-150g dark chocolate, melted

Preheat the oven to 165C/325F.

Mix all dry ingredients in a bowl and add the wet. Grease a 8x8 baking pan (or line a parchment paper) pour the batter into the pan and put it in the oven for about 25-30 minutes (less time if you like the brownies more goey). Feel with a stick so the cake is ready.

When it has cooled down, spread the nut butter over the cake (optional) and carefully pour the melted dark chocolate on top. Put it in the fridge for 1-2 hours to set and then cut it into pieces.

Store in the fridge if you get any left overs (I seriously doubt that...). Enjoy lots!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...